Τελευταίες παραστάσεις για τους Δρόμους Κροκοδείλων

Τελευταίες παραστάσεις για τους Δρόμους Κροκοδείλων

Τελευταίες παραστάσεις για τους Δρόμους Κροκοδείλων
Απόψε, αύριο το Σάββατο και την Κυριακή

Οι «Δρόμοι Κροκοδείλων» είναι το επιστέγασμα του τρίμηνου αφιερώματος στον πολωνοεβραίο συγγραφέα Μπρούνο Σουλτς, του σημαντικότερου συγγραφέα του μεσοπολέμου στην Πολωνία, που δολοφονήθηκε το 1942 από τους Ναζί. Η παράσταση της Μελίτας Κούτα και του Χάρη Καυκαρίδη αποτυπώνει όχι μόνο τον μικρόκοσμο και το έργο ενός μεγάλου -και άγνωστου στο ευρύ κοινό- δημιουργού αλλά και το κλίμα μιας κομβικής για την ανθρωπότητα εποχής, με την άνοδο του ναζισμού και τον πόλεμο να επικρέμεται πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.

Η εξαιρετική ομάδα των συνεργατών της παράστασης, συντονισμένη από τη Μελίτα Κούτα και τον Χάρη Καυκαρίδη, ζωντανεύει μέσα από ατμοσφαιρικές, συνειρμικές και συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες αυτήν την εποχή και μεταφέρει στον θεατή τη διαχρονική και οικουμενική διάσταση που περιέχεται μέσα σε μια προσωπική ιστορία.

Μπρούνο Σουλτς

Ο Μπρούνο Σουλτς, ο σημαντικότερος ίσως συγγραφέας του μεσοπολέμου στην Πολωνία, γεννήθηκε το 1892 στο Ντροχόμπιτς της Γαλικίας. Όλη του σχεδόν τη ζωή -πλην μιας ολιγόμηνης παραμονής στο Λβοφ και τη Βιέννη κι ενός σύντομου ταξιδιού στο Παρίσι- την πέρασε στη γενέθλια πόλη διδάσκοντας σχέδιο στο τοπικό γυμνάσιο. Το 1934 εκδίδεται η συλλογή εξπρεσιονιστικών διηγημάτων του με τίτλο Τα μαγαζιά της κανέλας, που τον καθιερώνουν στα γράμματα. Ακολουθεί το Σανατόριο κάτω απ’ το σημείο της κλεψύδρας το 1937 και η νουβέλα Κομήτης την ίδια χρονιά. Μεταφράζει στα πολωνικά τη Δίκη του Κάφκα και αρχίζει να γράφει ένα μεγάλο μυθιστόρημα με τίτλο Ο μεσσίας που όμως χάθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και της επιστολογραφίας του. Στις 19 Νοεμβρίου 1942 βρίσκει το θάνατο σ΄ ένα πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι γερμανικές αρχές κατοχής με στόχο του Εβραίους της πόλης.

«Οι Δρόμοι Κροκοδείλων είναι το ταξίδι της ζωής ενός ανθρώπου, του συγγραφέα Μπρούνο Σουλτς που το μόνο που θέλησε στη ζωή του ήταν χρόνο για να δημιουργήσει και που αυτός ο χρόνος τερματίστηκε ξαφνικά.»

Μελίτα Κούτα Η Μελίτα Κούτα γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Λονδίνο στο Central St Martins και συνέχισε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Slade School of Art . Σαν εικαστικός έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2006 ίδρυσε με τον Χάρη Καυκαρίδη την ομάδα σύγχρονου πειραματικού θεάτρου PARAVAN όπου δουλεύει σαν παραγωγός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις με βραβεύσεις, επιμέλεια εκθέσεων και φεστιβάλ καθώς και συμμετοχές στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space στην Τσεχία. Επίσης έχει δουλέψει σαν σκηνογράφος – ενδυματολόγος με τον ΘΟΚ και άλλες ανεξάρτητες ομάδες, στην Κύπρο, Αγγλία και Πολωνία. Από το 2016 διδάσκει στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ηθοποιοί των «Δρόμων Κροκοδείλων» μέσα στα καμαρίνια τους

Χάρης Καυκαρίδης Ο Χάρης Καυκαρίδης, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978. Σπούδασε σκηνογραφία στο Central Saint Martins College of Art & Design (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και είναι κάτοχος ΒΑ (Hons) Theatre Design for Performance και MA in Scenography. Τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάζεται ως σκηνογράφος με τον ΘΟΚ, τα Ελεύθερα Θέατρα (Σατιρικό, ΕΘΑΛ, Σκάλα, Ένα, Διόνυσος) και με άλλα θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου. Το 2003, βραβεύτηκε στη 10η Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας και Αρχιτεκτονικής Θεάτρου της Πράγας για το σκηνικό του για το έργο Τρωάδες με τιμητική διάκριση. Το 2006, μαζί με τη Μελίτα Κούτα ιδρύουν τη θεατρική ομάδα PARAVAN, που στο ενεργητικό της απαριθμεί τη δημιουργία πολλών θεατρικών παραστάσεων, την επιμέλεια εκθέσεων και φεστιβάλ με διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Από το 2007 διδάσκει σκηνογραφία και θέατρο.

Παράλληλες Δράσεις

εικαστική δημιουργία πίτουρα - πούπουλα ART BOOK - (Χειροποίητο Έντυπο), Limited edition Από τη Σιμώνη Φιλίππου

Το limited edition χειροποίητο έντυπο πίτουρα - πούπουλα είναι ένα εικονικό εγχειρίδιο εμπνευσμένο από την ολοκληρωμένη συλλογή των αυτοτελών ιστοριών του Μπρούνο Σουλτς Δρόμοι κροκοδείλων.

O ανατριχιαστικά πλούσιος κόσμος που πλάθει ο συγγραφέας είναι συναρπαστικός. Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης χάνεται σε έναν μαγικό χώρο από κανέλα και πτηνά που ξεπετάγονται σε κάθε στροφή του πολύπλοκου διηγήματος, που αφορά τη σχέση του συγγραφέα με τον πατέρα του.

Ο Σουλτς είναι ένα ιδιόμορφο ζώο, γράφει, ενώ σκέφτεται σαν ζωγράφος. Χρησιμοποιεί τον χαρακτήρα του πατέρα του ως γνώμονα, κάνοντας αναφορές σε ένα βιβλίο κοσμογονίας, γεμάτο ερωτήματα που πολλές φορές θέλει έμμεσα να υποβάλει στους αναγνώστες του και άλλες φορές αρκείται απλώς στο να τα εξωτερικεύει. Έχει άπειρα να μοιραστεί, δεν έχει ανάγκη να βάζει περιορισμούς και να χάνει χρόνο για την τεκμηρίωσή τους.

Ο ανήσυχος χαρακτήρας του βιβλίου διαθέτει άπειρες διανοητικές σημειώσεις, οι οποίες κάποτε ευθυγραμμίζονται και άλλοτε έχουν τόσο ισχυρό πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεσή τους, που διασπώνται σε κάτι εντελώς καινούργιο, σαν ανεξάρτητα υπομνήματα.

Σιμώνη Φιλίππου Εικονογράφος και χαράκτρια. Παράγει δουλειά μέσα από το εργαστήρι της, IN TOTO, στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές παραδοσιακής τυπογραφίας, όπως ξυλογραφία, μεταξοτυπία και λιθογραφία. Κύρια πηγή έμπνευσης για την καλλιτέχνιδα είναι οι εικόνες που ξυπνούν μέσα από ιστορίες, καθώς και το πάντρεμά τους με την ανάλογη τεχνοτροπία που τους αρμόζει αισθητικά. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ρrintmaking από το Camberwell College of Art του Λονδίνου και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τόκιο, στόχος της Σιμώνης είναι να μεταδώσει τις ιδέες και θεματολογίες που τη συναρπάζουν μέσα από τον πολυσύνθετο τρόπο Τέχνης που εξερευνά.

εικαστική εγκατάσταση Χαρτόπτερα Ρεξ Από τους Φοιτητές του Κλάδου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Φοιτητές του Κλάδου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζουν μια εικαστική εγκατάσταση στο χώρο των Αποθηκών του ΘΟΚ, εμπνευσμένοι από το συγγραφικό έργο του Μπρούνο Σουλτς, και συγκεκριμένα από τη σύντομη ιστορία του με τίτλο Τα πουλιά. Στο έργο του Σουλτς τα πουλιά έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, αφού αντιπροσωπεύουν τον μαγικό κόσμο του πατέρα του και τη φανταστική κοσμογονία του σύμπαντος που σκιαγραφεί.

Ο Σουλτς γράφει: «Καθώς ο πατέρας μελετούσε μεγάλα ορνιθολογικά εγχειρίδια και φυλλομετρούσε πολύχρωμους πίνακες, σου φαινόταν ότι ξεπετιόνταν απ' αυτά φτερωτά φαντάσματα και γέμιζαν το δωμάτιο με πολύχρωμα φτεροκοπήματα, κομμάτια πορφύρας, κουρέλια ζαφειρένια, χάλκινα και αργυρά [...]».

Οι φοιτητές, υπό την καθοδήγηση της Μελίτας Κούτα, κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το χαρτί/σελίδες βιβλίων ως υλικό για να αποτυπώσουν στον χώρο τη δική τους εντύπωση του κόσμου των πουλιών, καλέστηκαν να γίνουν δημιουργοί ενός καινούργιου είδους πουλιού, του Χαρτόπτερου Ρεξ.

Συμμετέχουν οι Φοίβη Αντωνίου, Miriam Gatt, Rajwa Karadshih, Αλίσα Κυπριανού, Ναυσικά Δημητρίου, Πολύμνια Τσίντη

Παναγιώτη, πώς είναι να ασχολείσαι επαγγελματικά με το σώμα σου;

Ταυτότητα της παράστασης

«Δρόμοι Κροκοδείλων»

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Σκηνικά-Κοστούμια: Μελίτα Κούτα, Χάρης Καυκαρίδης Δραματουργική Επεξεργασία-Μετάφραση-Κείμενα: Ευριπίδης Δίκαιος Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Αντωνίου Σχεδιασμός προβολών: Άννα Φωτιάδου Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Ευλαμπίου Βοηθός σκηνογράφος: Ελένη Ιωάννου Ειδική εικαστική κατασκευή: Σιμώνη Φιλίππου

Παίζουν: Λούκας Βαλέβσκι, Βιολέτα Θεοδωρίδου, Βασιλική Κυπραίου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Αρίστη Σπύρου, Ιωάννης Χόρτης

Παραστάσεις

Λευκωσία Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις Τρίτη 18, Τετάρτη 19, Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, 20:30

Πληροφορίες / Εισιτήρια ▪Ταμείο ΘΟΚ 77 77 27 17 Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 1096 Λευκωσία ▪Θέατρο Αποθήκες 22 48 03 00 Κάμπου 29, 2030 Στρόβολος, Λευκωσία

Τιμές Εισιτηρίων €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας) Θα ισχύσουν οι κάρτες συνδρομητών

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: «Μην μετράτε την επιτυχία μόνο με εισπράξεις και νούμερα»

Loader