Αντώνης Τζιαρρίδης: Η τέχνη συναντά την ιστορία στον Μαντομαχαλά της Λάρνακας

Αντώνης Τζιαρρίδης: Η τέχνη συναντά την ιστορία στον Μαντομαχαλά της Λάρνακας

Ο εμπνευστής του «Μαντομαχαλάρτ» Φεστιβάλ Πολιτισμού Αγίου Ιωάννη μιλά για την ιστορική σημασία της γειτονιάς, τη δύναμη της συν-δημιουργίας και το όραμά του για τη Λάρνακα 2030

Στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας του Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, ένας ιδιαίτερος πολιτιστικός θεσμός παίρνει σάρκα και οστά.

Το «Μαντομαχαλάρτ» Φεστιβάλ Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αντώνη Τζιαρρίδη, αναδεικνύει την ιστορική και πολιτισμική σημασία της περιοχής, ενσωματώνοντας την παράδοση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Τζιαρρίδης, ο οποίος έχει βαθιές ρίζες στον Μαντομαχαλά, μιλά για το πώς οι αναμνήσεις του και οι πολύχρωμες κουλτούρες της γειτονιάς γίνονται η πηγή έμπνευσης για το φεστιβάλ που στοχεύει στην επανασύνδεση των κατοίκων και στην ανάδειξη της γειτονιάς, με φόντο την υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030.

 

Το Μαντομαχαλάρτ βασίζεται σε μια γειτονιά με ιστορική σημασία για τη Λάρνακα. Πώς εμπνέεστε από την παράδοση και την ιστορία του Μαντομαχαλά και πώς τη συνδέετε με τη σύγχρονη τέχνη;

Η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη ή καλύτερα του Αή Γιάννη είναι μια γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία για την πόλη της Λάρνακας. Πέραν των άλλων η εκκλησία του υπήρξε η πρώτη Μητρόπολη Κιτίου.

Ο Άης Γιάννης διαχρονικά, μέχρι και σήμερα είναι μια συνοικία με ανάμικτες κουλτούρες. Ανέκαθεν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριο, άνθρωποι διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων ζούσαν μαζί σε μια γειτονιά που βρίσκεται μεταξύ  εκκλησίας και τζαμιού.

Αρά όλα αυτά τα στοιχεία, αντίθετα μεταξύ τους,  θεωρώ ότι  έπλασαν τον κόσμο της διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα. Χάρι σε αυτή την ιδιαιτερότητα και λόγω των αναμνήσεων που παραμένουν ζωντανές και γίνονται η  ταυτότητα μας, έρχονται σήμερα να εξωτερικευτούν μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Γίνονται η αφετηρία για κάτι νέο που έχει τη βάση της στο παρελθόν το οποίο έχει δομήσει το σήμερα.

Το «Μαντομαχαλάρτ» Φεστιβάλ Πολιτισμού Αγίου Ιωάννη Λάρνακα, το οποίο διοργανώνεται στα πλαίσια των δράσεων για την υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030, χαρακτηρίζει ακριβώς αυτή την  συνύπαρξη του παρελθόντος και του μέλλοντος. Την συνάντηση δηλαδή των ανθρώπων με τον πολιτισμό αναδεικνύοντας και ανοίγοντας τις πόρτες σε κάτι που θα θυμίζει την παλιά γειτονιά όπως τότε που μαζευόντουσαν οι γείτονες και περνουσαν χρόνο μαζι.

  αντώνης

Η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι η συν-δημιουργία και η πολιτισμική δημοκρατία. Πώς πιστεύετε ότι αυτές οι αρχές μπορούν να προωθήσουν τη συμμετοχή των κατοίκων και να ενδυναμώσουν τις κοινότητες της Λάρνακας;

Ανέκαθεν η συμβολή των Αρχών αποτελούσε βασική παράμετρος αλλά και την κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση εκδηλώσεων και δη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η υλοποίηση δράσεων σε ενορίες και κοινότητες δηλαδή εκτός του κέντρου των πόλεων δημιουργεί ευρέως τις βάσεις και τις κατάλληλες συνθήκες για την συμμετοχή του κοινού και παράλληλα καλλιεργεί στις συνειδήσεις τον πολιτισμό.

Ως καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί στην περιοχή, ποια είναι η δική σας σχέση με τον Μαντομαχαλά και πώς αυτή η σχέση επηρεάζει το έργο σας στο φεστιβάλ;

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ γειτονιάς της γνωστής και άγνωστης επικράτειας στην καρδιά της Λάρνακας. Μια δράση που επιμελούμαι εγώ ως εικαστικός σε συνεργασία με τον Οργανισμό 2030.

Το Μαντομαχαλάρτ είναι μια ιδέα για ένα πολιτιστικό Φεστιβάλ βασισμένη στις αναμνήσεις μου από παιδί στη γειτονία που μεγάλωσα.

Έχω μεγαλώσει και δραστηριοποιούμε καλλιτεχνικά και επαγγελματικά στη συγκεκριμένη γειτονιά. Εκεί βρίσκεται το πατρικό, το εργαστήριο και το κατάστημά μου, εκεί βρίσκονται οι σημαντικότερες αναμνήσεις και στιγμές της ζωής μου.

Άρα η σχέση αυτή, ανθρώπου και γειτονίας λειτουργεί καταλυτικά αλλά και δημιουργικά που σίγουρα αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία του Φεστιβάλ. 

  μαντομαχαλάς

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλα δρώμενα όπως εκθέσεις, graffiti, μουσικές εκδηλώσεις και περιπάτους. Πώς επιλέξατε αυτές τις μορφές τέχνης για το φεστιβάλ και τι θέλετε να επιτύχετε μέσα από αυτές;

Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων αλλά και των μορφών τέχνης, τείνει στο να αναδείξει και σε κάποιες περιπτώσεις να αναβιώσει με νέα εκδοχή κάτι που συνέβαινε παλιά, όπως το τραπέζωμα, κάτι που θυμίζει τον τρόπο διασκέδασης στη γειτονία, στο δρόμο, όλοι μαζί.   

Προσωπικότητες, εικόνες και περιστατικά, αναμνήσεις πολλών χρόνων που σήμερα επαναφέρονται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Μέσα από μια άλλη μάτια, γίνονται αφορμές για εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα αφού και ο σκοπός του Φεστιβάλ είναι η αναδείξη της ιστορική συνοικία του Αγίου Ιωάννη και τις κρυμμένες ομορφιές του μέσα από τη συνεχή παρουσία των κατοίκων και επισκεπτών και ειδικότερα των νέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ενορία δραστηριοποιούνται  αρκετοί καλλιτέχνες.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες για το Μαντομαχαλάρτ και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει στην υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030;

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Λάρνακας ως Πολιτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 συμβάλουν στο να δημιουργηθεί ένα υπόβαθρο κοινής δράσης.  

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι το Λάρνακα 2030 ως Οργανισμός εμπλέκει το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης μέσα από τη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού, μέσα από ομάδες εργασίας με καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου της πόλης.

 

Το «Μαντομαχαλάρτ» δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ, αλλά μια συνάντηση της τέχνης με την ιστορία και της παράδοσης με το μέλλον. Με δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτισμική πολυμορφία και την καθημερινή ζωή της γειτονιάς του Αγίου Ιωάννη, το φεστιβάλ αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός που τιμά το παρελθόν και δημιουργεί νέες προοπτικές για το μέλλον. Ο Αντώνης Τζιαρρίδης και η ομάδα του Λάρνακα 2030 δείχνουν ότι η τέχνη μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να δημιουργήσει μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

  πληροφορίες

 

Loader