Ιταλία: Πέρασε ο νόμος κατά της διεθνούς παρένθετης μητρότητας - απαγορεύεται ήδη εντός χώρας

Ιταλία: Πέρασε ο νόμος κατά της διεθνούς παρένθετης μητρότητας - απαγορεύεται ήδη εντός χώρας

Τι ισχύει για την Κύπρο

Η νέα νομοθεσία που πέρασε η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, δεν επιτρέπει στους Ιταλούς να αναζητούν παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό.

Η Ιταλία ψήφισε τον πιο περιοριστικό νόμο της Δύσης κατά της παρένθετης μητρότητας, ποινικοποιώντας την πρακτική των επίδοξων γονέων να αναζητούν μητέρες στο εξωτερικό, οι οποίοι πλέον θα τιμωρούνται με φυλάκιση και αυστηρά πρόστιμα, μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι θα στοχεύσει κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η παρένθετη μητρότητα είχε ήδη απαγορευτεί στην Ιταλία, όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες αλλά και πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά ο νέος ιταλικός νόμος προχωρά παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την παρένθετη μητρότητα ως διεθνές έγκλημα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.

Ποινικοποιείται και η ιατρική βοήθεια στην παρένθετη μητρότητα

Ο νόμος, που ψηφίστηκε πέρυσι από την Κάτω Βουλή και ουσιαστικά τίθεται σε ισχύ μετά τη προχθεσινή ψηφοφορία της Γερουσίας, ποινικοποιεί επίσης την εργασία Ιταλών γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν την παρένθετη μητρότητα.

Η περίπτωση της Κύπρου

Δικαίωμα για αίτηση έχουν μονήρεις γυναίκες ή ετερόφυλα ζευγάρια που είναι σε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης ή μόνιμης και σταθερής σχέσης, ενώ διευκρινίζεται ότι πρέπει να είναι Κύπριοι, ή μόνιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να τηρεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Ωστόσο σε περίπτωση που είναι αδύνατη η εξεύρεση παρένθετης μητέρας που να έχει τη μόνιμη κατοικία στη Κύπρο, το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής έχει την δυνατότητα να κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου να εγκρίνει η παρένθετη μητέρα να μην έχει τη μόνιμη κατοικία στη Δημοκρατία, νοούμενου ότι αυτή παραμένει εντός Κύπρου από την 28η εβδομάδα της κυοφορίας μέχρι και τη γέννηση του παιδιού, εκτός εάν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα που να αποδεικνύεται πάντα βάση της ιατρικής βεβαίωσης.

 

Με πληροφορίες από το Βήμα και Καθημερινή Κύπρου 

Loader