Γνώρισα την Miss Marble, την ιέρεια του Suminagashi

Γνώρισα την Miss Marble, την ιέρεια του Suminagashi

Ο Νικόλας Ιωαννίδης δηλώνει ενθουσιασμένος με μία νέα του ανακάλυψη που μας την συστήνει

Η Χριστίνα άλλως Miss Marble ή η ιέρεια του Suminagashi έμαθε στον Νικόλα μία αρχέγονη, σπάνια ιαπωνική τεχνική με χαρτί και μελάνι, που σίγουρα θα ενθουσιάσει κι εσένα. Μην χάσεις μάλιστα το εργαστήριο που οργανώνει η Χριστίνα στις 19 Οκτωβρίου στον χώρο της στο κέντρο της Λευκωσίας.

Γράφει ο Νικόλας Ιωαννίδης 

Σήμερα έμαθα μια νέα λέξη και ήθελα πάρα πολύ να την μοιραστώ μαζί σας. 

Μια λέξη δύσκολη, μεγάλη, με προέλευση την Ιαπωνία. Η λέξη αυτή είναι η «Suminagashi». Όχι, πρόκειται για κάποιο νέο είδος sushi, ούτε για μία νέα μάρκα που λανσαρίστηκε σε κάποιο fashion week.

1

Το Suminagashi, λοιπόν, είναι μια αρχαία ιαπωνική τέχνη, αλλιώς η τέχνη της ζωγραφικής στο νερό. Η προέλευση της χρονολογείται γύρω στον 12ο αιώνα και δημιουργήθηκε ως τεχνική για την διακόσμηση χαρτιού χρησιμοποιώντας μελάνι (sumi) που επιπλέει (nagashi) στο νερό. Μέσα από τα ίχνη του μελανιού, σχηματίζονται αφηρημένα σχέδια, τα οποία στην συνέχεια μεταφέρονται σε ένα φύλλο χαρτιού που τοποθετείται στην επιφάνεια του ίδιου του νερού. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό μιας και η μοναδικότητα κάθε εκτύπωσης είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης τεχνικής. 

Διάφοροι μύθοι λένε πως για πολλά χρόνια φυλάσσονταν ζηλότυπα στην αυλή του αυτοκράτορα και χρησιμοποιούνταν για μαντικούς σκοπούς, γιατί πίστευαν ότι μέσω των σημαδιών του μελανιού μπορούσε κανείς να διαβάσει το μέλλον. Λένε επίσης, ότι τα χρησιμοποιούσαν για επίσημους σκοπούς, όπως για την δημιουργία των επίσημων εγγράφων της αυτοκρατορίας. 

1

Ένας ακόμη μύθος λέει, πως μοναχοί δημιουργούσαν το δικό τους μελάνι και χαρτί. Έτσι, σε μια προσπάθειά τους να μάθουν καλλιγραφία δίπλα από ένα ποτάμι, ένας μοναχός έχυσε καταλάθος το μελάνι στο νερό. Αμέσως, για να μην πάει χαμένο έβαλε ένα κομμάτι χαρτί να το απορροφήσει και μόλις είδε τα σχέδια που δημιουργήθηκαν αποφάσισε να γράψει μια προσευχή όπου στην συνέχεια την έκαψε και την έστειλε στον ουρανό.  

Εγώ, όμως, θα αφήσω τους μύθους στο παρελθόν και στην ησυχία τους και θα σας προσγειώσω το σήμερ και συγκεκριμένα στο 2022, στην οδό Κλήμεντος 5Γ-Δ, όπου εκεί συναντάμε την Χριστίνα με τα σπαστά μαλλιά και το πλατύ της χαμόγελο. 

1

1

Η Miss Marble (Χριστίνα) μπορείς να την αποκαλέσεις και ιέρεια του Suminagashi, γιατί στις 19 Οκτωβρίου θα κάνει ένα workshop-master class, μαθαίνοντας σου την τεχνική αυτής της τόσο σπουδαίας ιαπωνικής τέχνης. Έχω παρακολουθήσει το προηγούμενο workshop και ένα έχω να σου πω. Ήταν τόσο anti-stress workshop που έμαθα πολλά. Έπαιξα με το μελάνι, το νερό και δημιούργησα το δικό μου χαρτί, όπου έγραψα ευχητήρια κάρτα, τύλιξα δώρο σημαντικού ανθρώπου στην ζωή μου και έβαλα σε κορνίζα το αγαπημένο και το κρέμασα στο στο σαλόνι μου. 

1

1

Αν, θέλεις, λοιπόν, να ζήσεις την εμπειρία αυτή, μπορείς να κλείσεις μια θέση στο 99577649 αλλά και στο Instagram της @missmarble_studio για να μυηθείς στον μυστήριο κόσμο της Suminagashi. 

Loader