Ο Νικόλας Ιωαννίδης μας συστήνει τις «Μαστόρισσες»
Μία έκθεση που επαναφέρει μυστικά ή χαμένα απομεινάρια της τοπικής τέχνης και της χειροτεχνίας στην παραγωγή μόδας
Γράφει ο Νικόλας Ιωαννίδης
Αγαπώ την καθημερινή μου ρουτίνα, σε σημείο που αν μου την αλλάξεις σίγουρα θα μπερδευτώ και θα αποσυντονιστώ. Στάθμευσα, βρήκα τα κλειδιά, μου καλημέρισα την αγαπημένη μου γειτόνισσα Ερμίνα αλλά και την φίλη της Σουζάνα, που έπιναν τις πρώτες γουλιές του καφέ. Άνοιξα το μαγαζί μου και αμέσως έβαλα την μουσική της Παρασκευής. Ναι, η Παρασκευή έχει την δική της μουσική, πιο χαρούμενη, πιο μπιτάτι.
Έβγαλα τα πρώτα φυτά έξω και κάθισα και εγώ μαζί τους για την πρώτη γουλιά καφέ. Η Σουζάνα με τα παιδικά μάτια που γυαλίζουν σαν διαμάντια έχει μια καθαρή και ανοικτή αύρα που το μόνο που σου προσφέρει είναι θετικότητα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η Παρασκευή μου. Θετικά και με δύο όμορφα μάτια να μου μιλάνε. Η καλλιτεχνική της φλέβα είναι ξεκάθαρη από την πρώτη ματιά και το ταλέντο της είναι λες και αναγράφεται στο πρόσωπό της. Κεραμίστρια στο επάγγελμα, διαθέτοντας το δικό της ατελιέ στα στενά της παλιάς πόλης και συγκεκριμένα στην Ερμού. Ο πηλός είναι η προέκταση του χεριού της και σίγουρα ξέρει να δίνει ζωή στα τόσο απλά υλικά και οι τεχνικές της έχουν την δική τους ταυτότητα. Είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι μια γυναίκα στα 30 της χρόνια ασχολείται, ίσως, με την αρχαιότερη τέχνη που έχει καταγραφεί και χαρακτηρίζει την ύπαρξη του κάθε πολιτισμού.
Η Σουζάνα, όπως κάθε καλλιτεχνική φλέβα που σέβεται τον εαυτό της είναι ανήσυχο πνεύμα και χάνεται στα άδυτα της τέχνης, της δημιουργίας αλλά και της έμπνευσης. Και εμπνεύστηκε. Δημιούργησε και παρέα με την Άντρεα Ροτσάκη μας παρουσιάζουν τις «Μαστόρισσες».
Οι «Μαστόρισσες» είναι μια μοναδική έκθεση που παρουσιάζει νυφικά και κομμάτια υψηλής ραπτικής από την Άντρεα Ροτσάκη και χειροποίητα περίτεχνα εικαστικά κοσμήματα απο τη Σουζάνα Πετρή.
Ανταποκρινόμενες σε μια συλλογή απομνημονευμάτων από ντόπιες γυναίκες, οι δύο καλλιτέχνες-δημιουργοί αναπτύσσουν μια ποιητική συνομιλία αναπολώντας ταξίδια, παραδόσεις και αξίες που μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά, διαμορφώνοντας έτσι τον τοπικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Οι σύγχρονες Μαστόρισσες, σε μια αναφορά από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1990 στο νυφικό ένδυμα, αποτίνουν φόρο τιμής σε αυτές τις δυναμικές γυναίκες, για τη πολιτιστική τους συνεισφορά στις παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας, δημιουργώντας μια σειρά από δημιουργίες που σκοπό έχουν να αναδείξουν την ομορφιά του παρελθόντος δοσμένη με ένα πιο σύγχρονο τρόπο.
Μοναδικός σκοπός, να επαναφέρει μυστικά ή χαμένα απομεινάρια της τοπικής τέχνης και της χειροτεχνίας στην παραγωγή μόδας.
Ωραίο πράμα η τέχνη. Σε οδηγεί σε δρόμους του μυαλού και της έμπνευσης που ίσως ούτε να το γνώριζες αλλά ούτε να ήξερες την ύπαρξη τους. Οι μοντέρνες Mastorisses το κατάφεραν μόνο και μόνο από το όνομα αλλά και το είδος που θα μας παρουσιάσουν.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Νοεμβρίου, 18:30 στον πολυχώρο εκδηλώσεων Multipurpose Event Space στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 24 Νοεμβρίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει το Studio Design Madhaus σε συνεργασία με το στούντιο αρχιτεκτονικού φωτισμού Archtube.
Χορηγοί της έκθεσης: Ερμίνα Εμμανουήλ, Madhaus production studio, Clasico All Day Bar, A+Multipurpose Event Space, Fikardou farmers.