Η ταλαντούχα, εικονογράφος γειτόνισσά μου Ερμίνα

Η ταλαντούχα, εικονογράφος γειτόνισσά μου Ερμίνα

Ο ΝΙκόλας Ιωαννίδης μάς συστήνει ένα κορίτσι που από μικρή κρατούσε μολύβια και ζωγράφιζε σε άψυχα χαρτιά

Ο Νικόλας ενθουσιάζεται όταν συναντά ανθρώπους με αυθεντικό χαμόγελο, καθαρό βλέμμα, γούστο και ταλέντο. Η Ερμίνα είναι όλα αυτά και πολλά άλλα γι' αυτό μας την συστήνει.

Γράφει ο Νικόλας Ιωαννίδης 

Μας χωρίζει ένας τοίχος και αυτός πολύ παλιός, χωρίς την κατάλληλη ηχομόνωση. Ακούω τις ομιλίες, την μουσική που γεμίζει το στούντιό της αλλά και την δυνατή φωνή που μου φωνάζει κάθε μεσημέρι: «Θα φάμε;». 

9

Ντεόν το Ακορτεόν της Κλεοπάτρας Χαραλάμπους, μουσική Άγγελος Δούκας, εικονογράφηση Ερμίνα Εμμανουήλ 

Το κορίτσι με τα χαρακτηριστικά σκουλαρίκια και το γλυκό χαμόγελο λέγεται Ερμίνα Εμαννουήλ, είναι η πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου αλλά και η γειτόνισσά μου στο «Φυτοπωλείο». Πρόσφατα με κάλεσε σε μια παρουσίαση παιδικού βιβλίου που τιτλοφορείται «Ντεόν το Ακορτεόν» που επιμελήθηκε την εικονογράφηση. Οι υποχρεώσεις μου δεν μου επέτρεψαν να πάω αλλά συνεχώς στο μυαλό μου περνούσαν διάφορες εικόνες ενός παιδικού ήρωα. Έτσι, αναρωτήθηκα και είπα να ρωτήσω εκεί που σέρβιρα το λουβί το φρέσκο, όταν καθίσαμε έξω στο τραπέζι του «Φυτοπωλείου» για να φάμε και ξεκίνησαν οι ερωτήσεις. 

9

Έργα της Ερμίνας Εμμανουήλ 

9

Η πρώτη μου ερώτηση ήταν αυτονόητη. Τι είναι η εικονογράφηση και ποιος ο σκοπός της; Η απάντηση της μου προκάλεσε ένα ρομαντικό χαμόγελο μιας και με την εικονογράφηση δίνεις ζωή σε κάτι που δεν είναι χειροπιαστό. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία μιας εικόνας η οποία συνοδεύει κάποιο είδος κειμένου ή ιδέας (concept).

Πολλές φορές, με την λέξη εικονογράφηση, αυτόματα στο μυαλό μας έρχεται ένα παραμύθι, ένα βιβλίο ή μια στήλη εφημερίδας ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα επαγγελματικό logo ή μέρος της οπτικής ταυτότητας κάποιας μάρκας ή προϊόντος.

9

 

Χωρίς την εικονογράφηση τα κινούμενα σχέδια δεν θα είχαν μορφή, κίνηση και σίγουρα δεν θα ηρεμούσαν τα παιδιά σας σε ώρα ανάγκης. Τα κινούμενα σχέδια είναι αυτά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και δημιούργησαν ιστορία πίσω από διάφορους ήρωες που μέχρι σήμερα έχουν ζωή και φωνή. Και όλα αυτά χάρη ενός εικονογράφου. 

Τα φυλλάδια, οι αφίσες, τα κινούμενα σχέδια, οι ταινίες, οι διάφορες συσκευασίες και γενικότερα οπουδήποτε μια εικόνα (όχι φωτογραφία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία, είτε σε εκτυπωμένη μορφή (αντίτυπα) είτε σε ηλεκτρονική μορφή έχει να κάνει με την εικονογράφηση. 

1

Γραφιστικός σχεδιασμός Μάριος Καρύστιος, εικονογράφηση Ερμίνα Εμμανουήλ, φωτογραφία Νίκος Κουστένης. 

Η σύγχρονη εικονογράφηση χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα στιλ και τεχνικών, όπως είναι το σχέδιο, η ζωγραφική, η εκτύπωση, το κολλάζ, το μοντάζ, το ψηφιακό σχέδιο, πολυμέσα και τρισδιάστατη μοντελοποίηση.

Και όλα αυτά τα μαθαίνεις όταν έχεις για γειτόνισσα σου την Ερμίνα. Το κορίτσι που έγινε γυναίκα και θυμάται τον εαυτό της να κρατάει μολύβια και να ζωγραφίζει στα άψυχα χαρτιά με όνειρο της να συνεργαστεί με πελάτες που έχουν όρεξη και όραμα.  

Ακολουθήστε την Ερμίνα στο Instagram @ermina3emm

Loader