4+1 ιδέες για road trips και εξερεύνηση για το σαββατοκύριακο

4+1 ιδέες για road trips και εξερεύνηση για το σαββατοκύριακο

Καταρράκτες, σπηλιές σε θάλασσες, βουνά και δάση, εγκαταλελειμμένα εκκλησάκια, απ’ όλα ‘έχει το πανέρι”

Όσο καλωσορίζουμε το φθινόπωρο, τόσο περισσότερο μας “γεννιέται” η ανάγκη για εξερεύνηση στα όμορφα μέρη του νησιού! Είτε επιλέξετε βουνό, είτε πεδιάδες και παραλιακές περιοχές, ένα είναι σίγουρο: η ομορφιά της Κύπρου δεν μας απογοητεύει ποτε!

Η Κοιλάδα των κέδρων, δάσος Λεμεσού και Πάφου 

koilada twn kedrwn

Η εντυπωσιακή Κοιλάδα των κέδρων βρίσκεται στο σταυροδρόμι Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου. Η τοποθεσία είναι μαγευτική και αποτελεί μια γνωστή “διέξοδος” απομόνωσης, ησυχίας και υπέροχου τοπίου που γεμίζει πνευμόνια.

Είτε θέλετε να ασχοληθείτε με την φωτογραφία, είτε να ζήσετε στιγμές εσωτερικής αγαλλίασης και ισορροπίας, η κοιλάδα των Κέδρων θα σας προσφέρει ό,τι κι αν είναι αυτό που επιθυμείτε. 

Η περιοχή διασχίζεται από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το χωριό Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου. Η ορεινή κοιλάδα των κέδρων είναι φωλιασμένη μέσα στο δάσος Πάφου και είναι χαρακτηριστική για τα χιλιάδες δέντρα που την περιβάλλουν. 

Συγκεκριμένα, στο Σταυρό της Ψώκας, μια πρόσθετη ορεινή περιοχή βρίσκεται το "σπίτι" του σπάνιου και ντροπαλού αγρινού, ενός ενδημικού είδους άγριου προβάτου, που συναντάται αποκλειστικά στο νησί.

Τα απομεινάρια από τις τρεις γέφυρες του παλιού, Ενετικού βουνού αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος που επιβάλλουν μια στάση κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ο καταρράκτης “Μιλλομέρης”, Πλάτρες 

millomeris

Ο Μιλλομέρης είναι ένας καταρράκτης κρυμμένος μέσα στο βουνό και ο χώρος ο οποίος τον περιτρυγιρίζει έχει ψηλά επίπεδα υγρασίας. Φημολογείται ότι το όνομα του καταρράκτη Μιλλομέρη προέρχεται από τις λέξεις «μιλλός» που σημαίνει υγρός στην κυπριακή διάλεκτο και τη λέξη μέρος (μιλλός+μέρος= Μιλλομέρης). 

Η ροή του νερού έρχεται από τον Κρυό Ποταμό και θεωρείται ο ψηλότερος καταρράκτης της Κύπρου με το νερό του να πέφτει από ύψος 15 μέτρων.

Ο Μιλλομέρης δεν ήταν τόσο γνωστός στο παρελθόν λόγω της δύσκολης πρόσβασης στην τοποθεσία που βρίσκεται. Μετά τα έργα, που έχουν γίνει και με το άνοιγμα του χωματόδρομου, έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός και ξεκίνησε να καθιερώνεται σιγά σιγά σαν ένα ακόμη αξιοθέατο στις Πλάτρες.

Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο τέρμα του καταρράκτη με αυτοκίνητο από χωματόδρομο που αρχίζει από σημείο του κεντρικού δρόμου Πλατρών - Λεμεσού περίπου 1χλμ. μετά το Ψηλό Δέντρο.

Η διαδρομή οδηγεί στον Καταρράκτη Μυλλομέρη μέσα από πυκνή βλάστηση. Το πρώτο μισό της διαδρομής είναι παράλληλο με τον Κρύο Ποταμό, ενώ το τελευταίο τμήμα οδηγεί σε άνοιγμα με θαυμάσια θέα προς το νότο.

Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι της φύσης απόστασης περίπου 1,5 χιλιόμετρο που οδηγεί στον καταρράκτη και διαρκεί μισή περίπου ώρα.  Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας των Πλατρών και του κέντρου του χωριού. 

 

Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα, Ξυλοφάγου 

agioi saranta

Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα  βρίσκεται στην Ξυλοφάγου. Η Ξυλοφάγου έχει εντυπωσιακές σπηλιές, από τις οποίες οι πιο σαγηνευτικές είναι ο σπήλιος της «Εγγλεζούς» και η σπηλιά των «Αγίων Σαράντα». Η τελευταία πήρε το όνομα της από τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, της παγωμένης λίμνης της Σεβάστειας.

Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα, βρίσκεται στον ποταμό Λιοπετριού - Ξυλοφάγου. Και πρόκειται για μια φυσική σπηλιά στα νότια του ποταμού. Λέγεται ότι κατά τα παλαιότερα χρόνια από την σπηλιά ανάβλυζε κρυστάλλινο νερό, ολόχρονα.

 

Εγκαταλελειμμένο χωριό “Βίκλα” 

bikla

Η Βίκλα είναι μία κοινότητα που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες το χωριό είναι εγκαταλελειμμένο. Συνορεύει με τη Βάσα Κελλακίου, στα νότια με τη Σανίδα, στα δυτικά με το Κλωνάρι και στα βόρεια με την Ακαπνού.

Το 1946 αριθμούσε 43 κατοίκους, ενώ από την απογραφή του 1992 έως σήμερα παρουσιάζεται χωρίς μόνιμους κατοίκους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 εγκαταλείφθηκε και από τους τελευταίους κατοίκους του. Παραμένουν μόνο κάποια χαλάσματα σπιτιών και της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα.

Το χωριό ήταν κάποτε κτισμένο στην πλαγιά ενός μικρού λόφου μπροστά από ένα μεγάλο κάμπο στα νότια της κοιλάδας, στην οποία οι κάτοικοι φύτευαν αμπέλια και ελιές. Στην κορφή του μικρού αυτού λόφου, οι κάτοικοι εκτίσαν πριν από αιώνες ένα μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσαν στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμων. 

Σήμερα, οι επισκέπτες θα συναντήσουν μόνο το καθολικό του ναού σε αρίστη κατάσταση, ενώ ο κάμπος που άλλοτε έσφυζε από ζωή και εξασφάλιζε αυτάρκεια στους κατοίκους του χωριού πήρε μια εντελώς διαφορετική μορφή, αφού δε θυμίζει τίποτα από τα παλαιότερα χρόνια.

 

Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη, Πάφος 

panagia tou sinti

Το μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, νοτιοανατολικά του χωριού Πενταλιά. Δεν θα σας πω ψέματα, προσπάθησα αρκετές φορές μέσα στο χειμώνα να φτάσω στο εκκλησάκι, αλλά λογω καιρικών συνθηκών, όπως η στάθμη του νερού, υπήρξαν εμπόδιο! Ο ιδανικότερος καιρός να κάνετε αυτή την διαδρομή είναι τώρα, και η θέα δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου! 

Από τα γειτονικά χωριά Σαλαμιού, Πενταλιά, Αγία Μαρίνα, Κελοκέδαρα και Νατά, είναι προσπελάσιμο από χωμάτινους δρόμους, γεγονός που μετατρέπει την εξόρμησή σας σε περιπέτεια! 

Το εκκλησάκι είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του χείμαρρου Ξεροπόταμου, στη συμβολή του με το αργάκι του Σίντη. Το επώνυμο του μοναστηριού προήλθε από το αργάκι αυτό. Η εναρμόνισή του με το περιβάλλον της περιοχής είναι σχεδόν εξωπραγματική ως προς τους όγκους, τα υλικά και τα χρώματα. Ως σύνολο η περιοχή αυτή αποτελεί για την Κύπρο ένα αξιόλογο και μοναδικό πολιτιστικό τοπίο! 

Πηγή φωτογραφιών

 

Loader