7 απορίες με την TikToker Κατερίνα Λέσβω Εμμανουήλ

7 απορίες με την TikToker Κατερίνα Λέσβω Εμμανουήλ

Η γυναίκα που «πάλεψε» με τον καρκίνο και τα κατάφερε μοιράζει δύναμη μέσα από τα βίντεο της

Η Κατερίνα είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και πριν από λίγο καιρό ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο όπου πάλεψε σαν θαρραλέο «λιοντάρι» και έδωσε τη μεγαλύτερη της μάχη και πλέον είναι καλά.

Μέσα από τα βίντεο που φτιαχνει από την πλατφόρμα του TikTok, η Κατερίνα Λέσβω Εμμανουήλ - όπως θέλει να την αποκαλούν πλέον- έχει μοιραστεί την εμπειρία της με την ασθένεια και δίνει πολλά σπουδαία μαθήματα ζωής, ήθους και αισιοδοξίας. Παράλληλα, παίρνει θέση σε ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΚΤΙ + κοινότητα και με τον δικό της μοναδικό τρόπο παρακινεί όσους την ακολουθούν να είναι ο ευατός τους.

 

Πώς ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια για εσένα;

Ξεκίνησε με την επίσκεψη στον γυναικολόγο μου και ένα απλό τεστ Παπανικολάου. Λόγω της πανδημίας είχα παραλείψει την επίσκεψη του προηγούμενου χρόνου. Δε μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τη σημασία της πρόληψης. Μας διακατέχει μια αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά θέματα της υγείας. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις αλλά η υγεία και η διασφάλιση της, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρώτα για εμάς και έπειτα για όσους είναι δίπλα μας και μας αγαπούν.

Για μια γυναίκα τα μαλλιά είναι μέρος της θηλυκότητας της. Πώς βίωσες αυτή την απώλεια;

Στην αρχή επήλθε ένας μικρός πανικός η αλήθεια. Λίγους μήνες πριν τη διάγνωση είχα πει ότι δεν πρόκειται να κόψω ποτέ ξανά κοντά τα μαλλιά μου. Ένιωθα πιο «γυναίκα» θεωρητικά με τα μαλλιά, ίσως επειδή με αυτά είχα, ή νόμιζα ότι είχα, πέραση και στον αντρικό πληθυσμό. Όταν τα ξύρισα, με σκοπό να προλάβω την απώλεια και να μπορέσω να δωρίσω τα μαλλιά στο Καραϊσκάκειο, αντιλήφθηκα ότι ένιωθα πιο ελαφριά. Πλέον δεν είχα να σκεφτώ πώς θα φαίνομαι και τι εντύπωση θα έδινα στον έξω από εμένα κόσμο εξαιτίας των μαλλιών. Ξέρω, τρίχες! Για μένα τα μαλλιά ήταν πάντα σαν κορνίζα για να ντύσει το πρόσωπο. Άλλοι επιλέγουν περίτεχνα στολισμένες κορνίζες, άλλοι πιο απλές, και άλλοι προτιμούν να αναδείξουν την ομορφιά του πίνακα αφήνοντας τον γυμνό. Ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του θηλυκή και αρσενική ενέργεια. Ναι, τα μαλλιά μας μπορεί να είναι μια έκφανση της θηλυκότητας μας αλλά δεν την ορίζει απαραίτητα. Μια γυναίκα με κοντά μαλλιά, ένας άντρας με μακριά μαλλιά, τι σημασία έχει; Σημασία έχει πώς νιώθεις με τον εαυτό σου και πόσο «γυναίκα» σε κάνει να νιώθεις η επαφή σου με τον ερωτικό σου σύντροφό.

Στη Κύπρο που είμαστε ένας μικρός λαός, ένιωσε ποτέ περίεργα βλέμματα επειδή δεν έχεις μαλλιά;

Σίγουρα το να βλέπεις φαλακρή γυναίκα δεν είναι ό, τι πιο συνηθισμένο. Υπήρξαν κάποια αδιάκριτα βλέμματα αλλά δεν πιστεύω ότι ήταν κακοπροαίρετα. Πολλοί με κοίταξαν πιο επίμονα για να καταλάβουν αν είμαι γυναίκα ή άντρας, τα παιδιά με κοίταξαν με απορία. Τους χαμογέλασα. Μπορεί για εμένα να μην είναι ενόχληση, ξέρω όμως άλλους καρκινοπαθείς που τα βλέμματα αυτά τους κοστίζουν. Άντρας, γυναίκα, με ή χωρίς μαλλιά, η κοινή μας ιδιότητα είναι ότι είμαστε άνθρωποι και πρωτίστως συν-άνθρωποι. Θα ήταν ωραία αν ανταλλάζαμε τα επίμονα βλέμματα με επίμονα χαμόγελα.

Ποιες διαφορές εντοπίζεις στην Κατερίνα πριν από τον καρκίνο σε σχέση με την Κατερίνα του σήμερα;

Νομίζω ότι οι βασικές μου αξίες παραμένουν ίδιες. Αυτό που άλλαξε και επέφερε αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής μου είναι ότι προσπαθώ και συχνά καταφέρνω να βρίσκομαι στο εδώ και στο τώρα με ευγνωμοσύνη. Να μη βιάζομαι και όπως λέω στα αγγλικά, trust the process.

Με την απήχηση που πήρε η ιστορία σου, πιστεύεις ότι κατάφερες να επηρεάσεις κάποιους ανθρώπους που ίσως περνούν το ίδιο με εσένα;

Έχω μιλήσει με κόσμο που περνά κάτι παρόμοιο και είναι χαρά μου να μπορώ να «ακούσω» και να μοιραστώ κάτι που θα κάνει τη δίκη τους εμπειρία λιγότερο επίπονη. Ο κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά αυτό το ταξίδι και είναι σημαντικό να υπάρχει χώρος να μπορούμε να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας με ηρεμία και αγάπη. Πιθανότατα όχι μόνο όταν περνούμε κάτι δύσκολο, αλλά σε καθημερινή βάση. Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για μένα είναι το ότι οι άνθρωποι μου, δεν έβλεπαν τον καρκίνο όταν με κοίταζαν, αλλά εμένα.

Έχεις μιλήσει και για την LGBTQ + κοινότητα, σε τι στάδιο θεωρείς ότι βρίσκεται η Κύπρος όσον αφορά αυτό το θέμα;

Θεωρώ ότι πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερη αγάπη. Γιατί στο τέλος της ημέρας, πάλι για αγάπη μιλάμε. Εγώ αυτό που ξέρω, που πρόσφατα εμπέδωσα, είναι ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να αφιερώνουμε ενέργεια και χρόνο στις διαφορές μας αντί να εστιάζουμε στις μαγικές μας ομοιότητες, και μια από αυτές είναι και η αγάπη.

Σήμερα, πώς είναι η Κατερίνα;

Η Κατερίνα Λέσβω Εμμανουήλ έχει ήδη άριστη υγεία. Αυτή είναι η καινούργια Κατερίνα. Δεν αφήνει πλέον το μεσαίο της όνομα έξω επειδή παραπέμπει στην queer της φύση. Αγκαλιάζω επομένως το όνομα της γιαγιάκας μου της Λέσβως, που ξέρω ότι πάντα με προσέχει, περήφανα, όπως ήταν και εκείνη.

 

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

 

Μερικά από τα βίντεο της:

 

@katerinaemmanouil #duet with @katerinaemmanouil Στην υγεία μας! Πέρασαν 6 μηνες! Πριν και μετά! #πρινκαιμετα #fypcy #fycyprus #cyprustiktokers #χημειοθεραπειες #donewithchemo #επετειος #6μηνες #ygeia #υγεια ♬ I AM WOMAN - Emmy Meli

 

@katerinaemmanouil Βγάζουμε μαλλάκι :) όπως το κοτοπουλάκι 🐤 #tiktokcyprus🇨🇾 #fycyprus #μαλλιά #μαλλια #chemohair #chemohairgrowth ♬ About Damn Time - Lizzo

 

@katerinaemmanouil 🌈🌈Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερσεξοφοβίας! 🌈🌈#λοατκι🏳️‍🌈 #λοατκι #λοατ #idahot #idahobit2022 #idahot #idahot2022 #greekvideos #tiktokcyprusandgreece #ellinika #ελληνικα ♬ original sound - Katerina Emmanouil

 

@katerinaemmanouil 🌈🌈Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερσεξοφοβίας! 🌈🌈#λοατκι🏳️‍🌈 #λοατκι #λοατ #idahot #idahobit2022 #idahot #idahot2022 #greekvideos #tiktokcyprusandgreece λληνικα #ellinikatiktok ♬ original sound - Katerina Emmanouil

 

 

 

 

Πηγή φωτογραφίας 

Loader