7 απορίες με το τζαζ-λάτιν μουσικό σχήμα των Macumba

7 απορίες με το τζαζ-λάτιν μουσικό σχήμα των Macumba

Έρχονται στις 14 Ιουλίου με μία συναυλία λάτιν, τζαζ και world music στο Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22

Οι Ηλίας Ιωάννου, Γιώργος Μορφίτης, Rodrigo Caceres και Ρόδος Παναγιώτου αποτελούν το μουσικό σχήμα των Macumba με αγάπη στη λάτιν-τζαζ μουσική, τους αφρο-κουβανέζικους και βραζιλιάνικους ρυθμούς με το όνομα τους να είναι παρμένο από μια αφροβραζιλιάνικη θρησκευτική ιεροτελεστία ξεματιάσματος, στην οποία θυσιάζουν λουλούδια για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Λίγο πριν την εμφάνισή τους στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22 αύριο 14 Ιουλίου στις 21:00 μιλούν στην Avant Garde για τη δημιουργία του συγκροτήματος, τη δουλειά τους, το είδος μουσικής που υπηρετούν αλλά και τα κοινά Κύπρου-Λατινικής Αμερικής.  

1

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πότε και πώς δημιουργήθηκε το σχήμα, πόσα και ποιά είναι τα μέλη του αλλά και τι σημαίνει το όνομά σας.

Η ιδέα των Macumba ήρθε και έδεσε πολύ ανώδυνα και φυσιολογικά, σ’ ένα gig, σ’ ένα μπαράκι της Λεμεσού το 2017. Η αφορμή για αυτή την μουσική συνάντηση ήταν, αφενός, η τότε μόνιμη μετακόμιση του Χιλιανού μπασίστα Rodrigo Caceres στην Κύπρο, και αφετέρου, η πρωτοβουλία, του ντράμερ Ρόδου Παναγιώτου, να επικοινωνήσει με τον πιανίστα Γιώργο Μορφίτη και τον τρομπετίστα Ηλία Ιωάννου. Η χημεία μας ήταν ολοφάνερη από την πρώτη κιόλας στιγμή, ενώ η αγάπη μας για την λάτιν-τζαζ μουσική είναι αυτό που μας ενώνει μέχρι και σήμερα. Έκτοτε, οι τέσσερις μας παρουσιάζουμε αυθεντικές συνθέσεις σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές της Κύπρου και του εξωτερικού.  Το όνομα Macumba είναι παρμένο από μια αφροβραζιλιάνικη θρησκευτική ιεροτελεστία ξεματιάσματος, στην οποία θυσιάζουν λουλούδια για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Πώς πήρατε την απόφαση να λειτουργήσετε ως συγκρότημα; Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό τι θα λέγατε σήμερα για αυτή την πορεία σας ως μουσικό σχήμα;

Το αποτέλεσμα να λειτουργήσουμε ως συγκρότημα έγινε από μόνο του και εντελώς αβίαστα. Η ανάγκη για προσωπική εξέλιξη και επιδίωξη της δημιουργίας, η αγάπη για την μουσική, το πάθος για εξερεύνηση της μουσικής κουλτούρας διαφορετικών χωρών και η εκτίμηση που έχουμε ο ένας για τον άλλον, είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που μας κρατούν ενωμένους από τότε μέχρι σήμερα. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε γίνει πλέον οικογένεια και όχι μόνο μπάντα.  Από την δημιουργία μας και έπειτα, έχουμε παρουσιάσει την δουλειά μας σε διάφορα αναγνωρισμένα φεστιβάλ και συναυλιακά spots στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως το Gardens of Sound Music Festival της UNESCO στην Πολωνία, ATJF Athens Technopolis Jazz Festival, Windcraft Festival, Rialto World Music Festival, Aglajazz Festival, Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni κ.α.  Πρόσφατα γιορτάσαμε τα 5 χρόνια της μπάντας με ένα μοναδικό επετειακό show στο Θέατρο Ριάλτο, παρουσιάζοντας ρεπερτόριο από το πρώτο μας άλμπουμ «Como Jugando» καθώς επίσης και νέες συνθέσεις από το επερχόμενο άλμπουμ μας μαζί με καταξιωμένους μουσικούς και μουσικά γκρουπ από όλη την Κύπρο. Επίσης, έχουμε συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της Jazz και World ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, όπως τον γερμανικής καταγωγής Nils Fischer και τον κολομβιανής καταγωγής Alberto Caisedo. 

Αγαπάτε ουσιαστικά την λάτιν μουσική με κάποια εξειδικευμένα είδη της. Μιλήστε μας γι’ αυτά και πώς “ανακαλύψατε” αυτές τις μουσικές της Λατινικής Αμερικής;

Ζωντάνια, χαμόγελο, κοινωνικοποίηση, εξέλιξη, διασκέδαση και γνώση. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε την πολυπλοκότητα της ζωής. Πώς θα μπορούσαμε να μην αγαπάμε την λάτιν-τζάζ μουσική αφού αυτό ακριβώς είναι που διαδίδει. Ποιος άνθρωπος ακούγοντας λάτιν μουσική δεν βιώνει έστω και ένα από τα πιο πάνω. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή με τις μουσικές της Λατινικής Αμερικής είναι διαφορετικός για τον καθένα μας. Αυτό όμως που μας έκανε να ασχοληθούμε εις βάθος με το συγκεκριμένο είδος, είναι ότι συνδυάζει δύο ξεχωριστά λεξιλόγια, την αρμονική πολυπλοκότητα της τζαζ με τα πολυσύνθετα ρυθμικά μοτίβα της λάτιν, καθώς και ο τρόπος ενορχηστρώσής τους ώστε να βγει το αποτέλεσμα που αποκαλούμε λάτιν τζαζ μουσική.

Τι θέλετε να δηλώσετε μέσα από την μουσική σας και ποιά είναι η δική σας φιλοσοφία ζωής;

Μέσω της μουσικής μας, θέλουμε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η τέχνη είναι έναν αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή όλων μας, είναι η ελευθερία έκφρασης και ο δρόμος προς την προσωπική αλλά και καλλιτεχνική μας εξέλιξη. Φιλοσοφία μας είναι να αντιμετωπίζουμε την μουσική όπως και τη ζωή, με απόλυτο σεβασμό, αγάπη και ευαισθησία. 

Πώς ανταποκρίνονται οι Κύπριοι στο δικό σας είδος μουσικής και ποιά κοινά αλλά και διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Κύπρου;

Για τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής αυτό το είδος μουσικής είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής τους, ενώ για τους Κύπριους αυτά τα ακούσματα δεν είναι τόσο γνώριμα. Όμως, ακριβώς επειδή μοιάζουμε ως λαοί σε πολλούς τομείς, όπως στον τρόπο επικοινωνίας, στην φιλοξενία και στο πόσο ανοιχτοί είμαστε, παρατηρούμε ότι η απήχηση του κόσμου ως προς το είδος της μοντέρνας μουσικής με το οποίο ασχολούμαστε, κυρίως των αυθεντικών συνθέσεων, είναι θετική, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και αύξηση υποστηρικτών. Αυτό για εμάς είναι η κινητήριος δύναμη που μας παρακινεί να είμαστε καλύτεροι κάθε φορά, να αλλάζουμε το πρόγραμμα και το show μας έτσι ώστε να προσφέρουμε καινούργιες εμπειρίες στον κόσμο που μας ακολουθεί.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πορεία της μουσικής στην Κύπρο μέσα από τη δική σας ματιά και είδος που υπηρετείτε;

Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί από τους καλλιτέχνες της χώρας μας. Ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια διαφορετική τακτική αυτή την φορά που δεν χαϊδεύει τ΄αυτιά. Οι μουσικοί στην χώρα μας πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο και επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να ξεκινήσουν και αυτοί την προσφορά τους στον πολιτισμό. Οι γνώσεις πολλές και το μουσικό επίπεδο ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες τις οποίες ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του. Δυστυχώς, το κράτος δεν προχωρά αρκετά γρήγορα στην επίλυση προβλημάτων ζωτικής σημασίας για τους καλλιτέχνες της χώρας μας. Ως αποτέλεσμα, λόγω της έλλειψης οικονομικής εξασφάλισης, ακολουθεί η ανεργία, ή η σκληρή εξαναγκαστική απόφαση αλλαγής επαγγέλματος ή για όσους μπορούν, η απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Χαμένο βγαίνει το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας. Χρειάζεται κρατική υποστήριξη το θέμα της τέχνης και αυτό δεν σημαίνει μόνο οικονομική. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση κάποιων νόμων περί θεάματος που αλυσιδωτά αποτρέπουν τον καλλιτέχνη από το να μπορεί να δουλέψει και να υπηρετήσει την τέχνη του σε σκηνές, ακόμη και σε μπαράκια ή εξωτερικούς χώρους. Κατά την γνώμη μας, ως πρώτο βήμα, χρειάζεται να αναγνωρίσουν οι αρμόδιοι των πολιτιστικών κυβερνητικών υπηρεσιών την σοβαρότητα της ευθύνης και την δύναμη την οποία έχουν για την ανάπτυξη της μοντέρνας μουσικής δημιουργίας από Κύπριους καλλιτέχνες. Εξίσου σημαντικό είναι η οικονομική αλλά και νομική υποστήριξη για πέρισσοτέρες πλατφόρμες στις οποίες μπορεί ο καλλιτέχνης να προβάλει την δουλειά του στους ενδιαφερόμενους του είδους.

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε από εσάς στις 14 Ιουλίου στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στο Faneromeni22;

Φέτος, στο Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22, θα παρουσιάσουμε αυθεντικό ρεπερτόριο από το πρώτο μας άλμπουμ “Como Jugando” καθώς επίσης και νέες συνθέσεις από το επερχόμενο άλμπουμ μας. Αφρο-κουβανέζικοι και βραζιλιάνικοι ρυθμοί και χρώματα μπλέκουν σε μια μοντέρνα τζαζ αισθητική και το αποτέλεσμα θα το ακούσετε στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στις 14 Ιουλίου.

> Οι Macumba θα εμφανιστούν την Πέμπτη, 14 Ιουλίου στις 21:00 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni 22. Είσοδος ελεύθερη. 

Πληροφορίες: 22128157.

 

Loader