7 απορίες στον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη με αφορμή τα δύο χρόνια πανδημίας στην Κύπρο

7 απορίες στον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη με αφορμή τα δύο χρόνια πανδημίας στην Κύπρο

Είμαστε στο τέλος της πανδημίας;

Μια μέρα σαν κι αυτή, δυο χρόνια πριν, το πρώτο κρούσμα Covid εμφανίστηκε
στην Κύπρο για να αλλάξει εξ’ ολοκλήρου την καθημερινότητα μας. Δύο χρόνια μετά, λοιπόν, κάνουμε 7 απορίες για την πανδημία, σ'ένα πρόσωπο που “μπαίνει” -σχεδόν- καθημερινά στα σπίτι μας και μάς μιλά για εμβόλια, μάσκες, μέτρα και την κανονικότητα που αναμένουμε να επιστρέψει πλήρως, τον καθηγητή μοριακής ιολογίας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη.

Ο Δρ. Καραγιάννης, ένας από τους “πρωταγωνιστές” της πανδημίας στην Κύπρο, δε δίστασε να μοιραστεί μαζί μας την πρώτη του σκέψη όταν άκουσε για τον covid, την άποψή του για το μέλλον των εμβολίων, την πιο περίεργη ερώτηση που του έκαναν αυτά τα δύο χρόνια, αλλά και το πώς βλέπει ο ίδιος την αναγνωρισιμότητα που έχει πλέον. 

Διάβασε Επίσης: Ο λόγος που ταινίες και σειρές με απατεώνες, κινούν το ενδιαφέρον των θεατών

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν ακούσατε για πρώτη φορά για τον covid;

Νομίζω ότι όπως όλοι τον καιρό εκείνο θεώρησα κι εγώ ότι θα πρόκειται για ένα ιό, ο οποίος όπως και οι άλλοι κοντινοί του μας προκαλούν κοινά κρυολογήματα και γαστρεντερίτιδα και ότι θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν πολύ πιο κοντινός προς τον αρχικο SARS, γι’αυτό πήρε και το όνομα αυτού του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου και πράγματι προκαλούσε βαριά νόσο και μάλιστα με αρκετούς ασθενείς να καταλήγουν λόγω προβλημάτων στην αναπνοή.

Είμαστε στο τέλος της πανδημίας;

Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε, γιατί είχαμε παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν. Ο ιός μεταλλάσσεται, μέσα σε δύο χρόνια μάς έφερε πέντε σοβαρές μεταλλάξεις οι οποίες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές και ευθύνονται για τα διάφορα κύματα του covid. Επομένως, ο συγκεκριμένος ιός έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται εύκολα και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει στην πορεία. Ελπίζουμε ότι με την εμβολιαστική κάλυψη που έχουμε θα αποτρέψουμε τέτοιου είδους παραλλαγές. Ωστόσο, μπορεί να προκύψει κάποια παραλλαγή που να μην μπορεί αντιμετωπιστεί επαρκώς από τα εμβόλια. Επομένως, η μετάβαση από την πανδημία στην επιδημία είναι λίγο νεφελώδης αυτή τη στιγμη. 

Είδαμε ότι στην Αγγλία και σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν πλέον καθόλου μέτρα, γιατί στην Κύπρο δεν προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα;

Αυτό, εξαρτάται από τις δυνατότητες της κάθε χώρας σε περίπτωση που προκύψει πάλι ένα μαζικό κύμα και τις νοσηλείες που θα χρειαστούν. Εμείς προτιμούμε να το πάρουμε σιγά-σιγά, διότι ακόμα έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων κατά αναλογία πληθυσμού. 

Πότε θα βγάλουμε εντελώς τις μάσκες; 

Το θέμα των μασκών, είναι κάτι που το έθεσα για συζήτηση και όχι προς έγκριση, γιατί πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε. Κάναμε γενναίες χαλαρώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έτσι πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους και αν θα υπάρχει αρνητική επίπτωση στα κρούσματα. Αν όχι, είναι κάτι που θα συζητηθεί σύντομα και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί και αρκετές άλλες χώρες τις έχουν αφαιρέσει. Σε αρχικό στάδιο θα δούμε την αφαίρεση σε εξωτερικούς χώρους και μετά σε εσωτερικούς.

Σχετικά με το εμβόλιο, (όχι συγκεκριμένα για 4η δόση) θα χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε μέσα στα χρόνια; 

Θεωρώ ότι το εμβόλιο θα καταλήξει να είναι εποχικό όπως και αυτό της γρίπης. Αυτό ίσως συμβεί γιατί η ανοσία πέφτει με την πάροδο του χρόνου, στους τέσσερις μήνες, πόσω μάλλον στους 12 μήνες. Επομένως, κάτι τέτοιο θα είναι αναγκαίο, εφόσον δεν έχουμε εξάρσεις στο ενδιάμεσο των 12 μηνών. 

Διάβασε Επίσης: Ουκρανή παίζει βιολί για να ξεφύγουν όλοι λίγο από τον πόλεμο

Είσαστε ένα πρόσωπο που τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε συνεχώς λόγω της πανδημίας. Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα γινόσασταν τόσο αναγνωρίσιμος; 

Για να είμαι ειλικρινής ούτε καν ονειρευόμουν να γίνω τόσο αναγνωρίσιμος. Αντιθέτως, είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων και προσδοκώ την ημέρα που δε θα χρειάζεται να βγαίνω να ενημερώνω. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι είναι καθήκον μας, εμάς που έχουμε κάποιες γνώσεις, να βγαίνουμε, να ενημερώνουμε τον κόσμο έστω κι’ αν κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε ανίδεοι. 

Ποια ήταν η πιο περίεργη ερώτηση που δεχτήκατε αυτά τα δύο χρόνια σχετικά με τον covid;

Μια από τις πιο περίεργες ερωτήσεις που μου έκαναν ήταν από άτομα που ήταν και ο σύζυγος και η σύζυγος θετικοί στον ιό και διερωτούνταν αν θα μπορούσαν να ξαπλώσουν στο ίδιο κρεβάτι. 

Πηγή φωτογραφίας

Loader