7 AΠΟΡΙΕΣ στη Ξένια για το «Νέο Κύμα»

7 AΠΟΡΙΕΣ στη Ξένια για το «Νέο Κύμα»

Αλλάζει η Κύπρος;

Τους τελευταίους μήνες, η Ξένια Οικονομίδου έχει εμπλακεί ενεργά στο κοινωνικό-πολιτικό startup, όπως η ίδια το ονομάζει, το «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος».

Τι ήταν εκείνο που την ώθησε να ασχοληθεί και πώς πιστεύει πως μπορεί ν' αλλάξει την Κύπρο; Αλλάζει η Κύπρος;

Ξένια καλησπέρα, τι ήταν εκείνο που σε παρακίνησε προσωπικά να ενταχθείς στο  κοινωνικό κίνημα «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος»; 

 

Πολλά… Καταρχάς το ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας «Άλλης Κύπρου» με αρχές όπου στηρίζονται οι ανεπτυγμένες κοινωνίες, για παράδειγμα οι σκανδιναβικές κοινωνίες. Μιας «Άλλης Κύπρου» που είναι καλύτερη, που είναι δίκαιη, αξιοκρατική, πράσινη, σύγχρονη, προοδευτική και που δίνει βήμα στους νέους και άξιους. Μιας «Άλλης Κύπρου» που είναι πολυσυλλεκτική, πολυεπίπεδη και υπερκομματική.

Το «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» είναι ένα κοινωνικο-πολιτικό start–up, ένα συνεχές ερευνητικό εργαστήριο παραγωγής καινοτόμων ιδεών και πρωτότυπων προτάσεων, μέσα από έρευνα, τεκμηρίωση και κριτική σκέψη. Το «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» διαμέσου όλης αυτής της διεργασίας στοχεύει στη δημιουργία μιας Άλλης Κύπρου.

Από πού πηγάζει η ονομασία «Νέο Κύμα»; Έχει να κάνει με το γνωστό γαλλικό κίνημα Nouvelle Vague; 

Ως «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» σίγουρα μας εκφράζει το συγκεκριμένο ρεύμα, το οποίο είναι συνυφασμένο με την πρόοδο, την ανανέωση και την αλλαγή. Οι ριζοσπαστικές, πρωτοποριακές ιδέες και προσεγγίσεις του, επηρέασαν αρχικά τις τέχνες και τον πολιτισμό και μετέπειτα τις ευρωπαικές κυρίως κοινωνίες και ιδιαίτερα τη γαλλική. Στο «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» πιστεύουμε ότι η αλλαγή μπορεί να επέλθει μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό. 

Κάθε πότε συναντιέστε, πού και πώς; Περνάτε ωραία στις συναντήσεις σας; Έχετε κάποιο χώρο που στεγάζεστε; 

Έχουμε δημιουργήσει 15 θεματικές επιτροπές και σε αυτές εργάζονται εθελοντικά άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, με όραμα και πολλή όρεξη για τη δημιουργία της «Άλλης Κύπρου». Οι Θεματικές Επιτροπές του Νέου Κύματος εργάζονται τις τελευταίες ημέρες για την ετοιμασία καινοτόμων προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για παράδειγμα, επεξεργάζεται η Επιτροπή Υγείας. «Σύγχρονο σχολείο» ετοιμάζουν τα μέλη της Θεματικής για την Παιδεία, ενώ η αντίστοιχη Επιτροπή για τον Περιβάλλον και την Αειφορία σκοπεύει να μας προτείνει ενεργειακά αυτόνομες κοινότητες, καθώς και σχέδιο για την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με τη Θεματική Επιτροπή Οικονομίας.

Η εν λόγω Επιτροπή θα ετοιμάσει σχέδιο και για τη ψηφιακή οικονομία. Πρόγραμμα για οριζόντια ψηφοφορία θα ετοιμάσει η Θεματική Επιτροπή Εσωτερικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Θεματικής Έρευνα και Καινοτομία, αυτό περιλαμβάνει το μεγάλο και επίκαιρο ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όταν ετοιμαστούν οι προτάσεις θα κοστολογηθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Μέλος του Κινήματος μάς παραχώρησε οίκημα στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, στη Λευκωσία, και ετοιμαζόμαστε να μεταφέρουμε τις εργασίες μας εκεί.

Πώς πιστεύεις ότι μπορείτε να αλλάξετε την Κύπρο; 

Μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις, παρεμβάσεις και δράσεις αποσκοπούμε να διαλύσουμε κατεστημένα και να αφυπνίσουμε την κοινωνία, ώστε να πάρει την τύχη και το μέλλον στα χέρια της. Ο σημερινός τρόπος αντίληψης και το υφιστάμενο στάτους κβο έχει ξοφλήσει! Για να καταφέρουμε όμως αυτό το μεγαλεπήβολο αλλά πραγματοποιήσιμο σχέδιο χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων, την εγγραφή περισσότερων μελών, μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, μεγαλύτερη δύναμη. Οι μεγάλες αλλαγές ανά τον κόσμο επήλθαν άλλωστε από τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους για έναν κοινό σκοπό, αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν και έλαβαν. Ο δικός μας σκοπός είναι η δημιουργία της « Άλλης Κύπρου», μιας καλύτερης και δίκαιης Κύπρου. 

Αλλάζει η Κύπρος;

Όλα και όλοι αλλάζουν, τα πάντα ρει. Χρειάζεται βέβαια όραμα, αγάπη για τον τόπο και δράση. Το «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα για αλλαγή. 

Έχετε κάτι σαν μανιφέστο, κι αν ναι, τι περιλαμβάνει; 

Οι θέσεις του «Νέου Κύματος - Η Άλλη Κύπρος» διαμορφώνονται μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία που έχουμε ανοίξει με τους πολίτες και κυρίως με τους νέους, καθώς αυτοί είναι το μέλλον του τόπου. Αρκετές από τις θέσεις του κινήματος έχουν ήδη διαμορφωθεί, ενώ άλλες βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση. Όταν ολοκληρωθούν θα ετοιμαστεί και το επίσημο καταστατικό και «μανιφέστο» του «Νέου Κύματος – Η Άλλη Κύπρος». Οι σκοποί του είναι ήδη αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του κινήματος. Ο καθένας μπορεί να τις διαβάσει και να προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις

Πού πιστεύετε πως πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές μας σε πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση του κορωνοϊού;

Στην Πρόνοια, στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην ανάπτυξη της ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών υπηρεσιών, στην πράσινη οικονομία, στην αειφορία, στις νεοφυείς εταιρείες, στην παραγωγή δικών μας προϊόντων (η κυπριακή φύση είναι πολύ πλούσια) στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη ψηφιακή οικονομία, στην παιδεία – εκπαίδευση, στην κοινωνία της γνώσης, στην έρευνα, στην καινοτομία και στο να βλέπουμε τα πράγματα ολιστικά και όχι μεμονωμένα.

Loader