7 απορίες στον Cypriot Traveler

7 απορίες στον Cypriot Traveler

Ο Μιχάλης Χριστοδούλου, εκμεταλλεύτηκε δημιουργικά το πρώτο λοκντάουν στην Κύπρο και έκανε ένα απ' τα όνειρά του πραγματικότητα.

Τα χρόνια που πέρασε ταξιδεύοντας, εκτός και εντός του νησιού, αλλά και οι εμπειρίες που απέκτησε λόγω της δημοσιογραφικής του, μεταξύ άλλων, ιδιότητας, μεταφράστηκαν σε μία καλαίσθητη ιστοσελίδα και δύο λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα.

Εικόνες και ιστορίες που, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μας ταξιδεύουν και μας γαληνεύουν.  


 Πώς προέκυψε η δημιουργία του Cypriot Traveler

Απ’ τα κοινωνικά δίκτυα, οφείλω να πω ότι, προτιμώ το Instagram. Με το Instagram άρχισα να ασχολούμαι πριν ακόμη γίνει ακόμη ευρέως γνωστό, λίγο μετά τη δημιουργία του δηλαδή. Δεν ξέραμε τότε περί τίνος πρόκειται, ούτε καν φανταζόμασταν την επίδραση και επέκτασή του στη συνέχεια.

Τότε ήταν που δημιούργησα το προσωπικό μου προφίλ, διότι μου άρεσε να φωτογραφίζω, να αναρτώ εικόνες, να βλέπω φωτογραφίες κυρίως από άλλα μέρη του κόσμου. Ταξίδευα πολύ συχνά και σκεφτόμουν να δημιουργήσω ένα δικό μου blog, για  ταξίδια, πράγμα που ανέβαλα συνεχώς. Ήθελα ουσιαστικά να δημιουργήσω κάτι που θα λειτουργούσε σαν ένα προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο ταξιδιών, όπου θα αναρτούσα εικόνες από τα ταξίδια μου. Κάπως έτσι γεννήθηκε η δημιουργία του TheCypriotTraveler, ένα περίπου χρόνο πριν, τέλη του 2019, ως ένας travel λογαριασμός. 

123

Δυστυχώς, η πανδημία ήρθε για να βάλει μία άνω τελεία στη ζωή μας και, το 2020, αναγκάστηκα να ακυρώσω τέσσερα προγραμματισμένα ταξίδια και άλλα τόσα που είχα στο μυαλό μου να κάνω. Τότε, μέσα στην καραντίνα, ξεκίνησα να ποστάρω κάποιες παλιές φωτογραφίες από την Κύπρο. Με το που έληξε η πρώτη καραντίνα είπα στον εαυτό μου αφού γυρνάς που γυρνάς παντού, σε όλη την Κύπρο, γιατί δεν ποστάρεις κιόλας όλες αυτές τις εικόνες με κάποιο μικρό πληροφοριακό κειμενάκι; Κι έτσι έγινε. 

Μετά από παροτρύνσεις φίλων έγινε η αρχή. Έτσι, μετά από αρκετές αλλαγές στη ζωή μου, ο λογαριασμός αυτός ήρθε για να γίνει το χόμπι που πάντα είχα αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει διότι από τη μια αυτό ήταν η δουλειά μου και από την άλλη ο τρόπος ζωής μου.  

Ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες σου φώτος από τη σελίδα και γιατί;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό, αλήθεια. Δεν ξέρω πραγματικά. Αγαπημένες με ποια έννοια; Διότι ίσως να είναι αγαπημένες λόγω του ότι τις θεωρώ αισθητικά ωραίες ή αγαπημένες διότι έχουν μια ιστορία πίσω τους... Θα επέλεγα τρεις φωτογραφίες από την Κύπρο, όχι από το εξωτερικό, οι οποίες με συγκινούν και τις συνδέω με όμορφες αναμνήσεις. 

Η πρώτη είναι μία περσινή φωτογραφία, τραβηγμένη λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, στην πλατεία Τροόδους, μετά από βαριά χιονόπτωση. 

44657

Η δεύτερη είναι από ένα πρόσωπο που εκτιμώ και θαυμάζω ιδιαίτερα, την κυρία Κίκα από την Καλλέπεια της Πάφου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε εντελώς αυθόρμητα, τη στιγμή που η κυρία Κίκα μού εξιστορούσε τον τρόπο που είχε γνωρίσει τον σύζυγό της. 

22

Η τρίτη φωτογραφία είναι από το ηλιοβασίλεμα στην αποβάθρα της Αργάκας, ένα σημείο που αγαπώ ιδιαίτερα στην Κύπρο. 

123

Επικοινωνεί μαζί σου κόσμος για να ρωτήσει τη γνώμη σου για μία εκδρομή;

Πολύ συχνά, ναι. Ειδικά τις Παρασκευές, για να τους προτείνω που να εκδράμουν το σαββατοκύριακο. Ζητάνε συμβουλές για χωριά αλλά και αγροτουριστικά καταλύματα. Αν ποστάρω κάποιο μέρος που τους αρέσει, ζητάνε επίσης οδηγίες πού βρίσκεται και πώς να φτάσουν εκεί.  
 
Ξέρουμε οι κύπριοι την… Κύπρο; 


Όχι! Δεν ξέρουμε τα βασικά σημεία του νησιού μας και δυστυχώς αυτό αφορά στην πλειοψηφία. Θεωρώ ότι η περίοδος της πανδημίας, που μας κράτησε εντός Κύπρου, συνέβαλε στο να μάθουμε καλύτερα τον τόπο μας. 

Είναι απίστευτο το πως ξεχύθηκαν οι Κύπριοι φέτος, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κύπρου. Το ευχαριστιέμαι πολύ αυτό διότι για χρόνια υποτιμούσαμε τον τόπο μας και τις ομορφιές του. Ξέρεις κάτι; Θυμάμαι παλαιότερα που, λόγω δουλειάς, γυρνούσα στα χωριά, πολλοί ήταν εκείνοι που με ειρωνεύονταν και μιλούσαν μειονεκτικά για την ύπαιθρο. Σήμερα άλλαξαν τα πράγματα. 

Η πανδημία μάς έκανε να εκτιμήσουμε την Κύπρο, αυτά που έχουμε, και να μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο!  

Τι έχεις ανακαλύψει εσύ τα τελευταία χρόνια που ενδεχομένως να μην ήξερες στο παρελθόν για τη χώρα μας;

Όσο περισσότερο ταξιδεύω τόσα περισσότερα πράγματα μαθαίνω για την Κύπρο. Για παράδειγμα, δεν ήξερα ότι στην Κύπρο έχουμε τόσα πολλά φράγματα και λιγότερες λίμνες, τεχνητές και μη, κατασκηνωτικούς χώρους, μεσαιωνικά γεφύρια, καταρράκτες, πανέμορφα ξωκλήσια σε μέρη που δεν μπορείς να φανταστείς αλλά και σημεία θέας. 

Εκείνο όμως που ανακαλύπτω, και μου αρέσει πολύ να το ψάχνω, είναι τα ερειπωμένα χωριά της Κύπρου τα οποία τα περισσότερα εγκαταλείφθηκαν την περίοδο των γεγονότων του ’63 επειδή ήταν μεικτά ή τουρκοκυπριακά και μετά το ’74. Αυτό το στοιχείο της εγκατάλειψης και της ερήμωσης έχει μία ξεχωριστή γοητεία για μένα.  


Δημοσιεύεις φωτογραφίες και υλικό από την κατεχόμενη Κύπρο; 

Δεν μπορείς να λες ότι αγαπάς τον τόπο σου και να μην έχεις επισκεφτεί την κατεχόμενη Κύπρο. Η Κύπρος είναι μία, δεν υπάρχει το “ποτζεί” και το “ποδά” για μένα. Στο προσωπικό μου προφίλ στο Instagram έχω ποστάρει πολλές εικόνες από την κατεχόμενη Κύπρο, ειδικά την Καρπασία που θεωρώ το ομορφότερο μέρος του νησιού και είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσα να πάω φέτος γι’ αυτό και δεν έχω ανεβάσει καθόλου φωτογραφίες από την αγαπημένη μου Καρπασία. Εύχομαι σύντομα να μπορέσω να πάω ξανά, αφού τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια που βιώνουμε, και να αναρτήσω πολλές φωτογραφίες από εκεί. 

Η Κύπρος είναι μόνο ήλιος και θάλασσα; 
 

Αν συνεχίσουμε να το πιστεύουμε, δεν πιστεύω ότι έχουμε μέλλον τόσο ως χώρα όσο και ως τουριστικός προορισμός. Το μότο “ήλιος και θάλασσα” έχει ξεπεραστεί, αν και παραμένει ισχυρό, εντούτοις οι τάσεις διεθνώς έχουν μεταβληθεί. Πλέον ο ταξιδιώτης αναζητά την αυθεντικότητα της φιλοξενίας, της γαστρονομίας και την ανάγκη να γίνει κομμάτι της κουλτούρας στη χώρα που ταξιδεύει. Κι αυτό πιστεύω στην Κύπρο είναι το δυνατό μας σημείο: η προσφορά της βιωματικής και αυθεντικής εμπειρίας της κουλτούρας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της γαστρονομίας μας. 

Η Κύπρος λοιπόν δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Η Κύπρος είναι οι γηγενείς ποικιλίες των κρασιών της, τα οινοποιεία της, τα μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα της, τα μονοπάτια της φύσης της, τα λιθόστρωτα δρομάκια στα χωριά της, οι γιαγιάδες στα χωριά που φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, τραχανά, καφέ στη χόβολη, ψωμί χωριάτικο στο φούρνο της αυλής τους και τόσες άλλες αμέτρητες εικόνες του τόπου μας. 

Αυτές τις εικόνες αγαπώ και αυτές θέλω να βλέπουν οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μου. Η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί ακόμη εκείνη την αυθεντικότητα του παρελθόντος της στο σήμερα και θα την δεις σε μεγάλο βαθμό στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές μας. 


www.thecypriottraveler.com

Μπορείς να ακολουθήσεις τον Cypriot Traveler στο Instagram και το Facebook
 

Loader