Ο Νικόλας Ιωαννίδης περιγράφει τις στιγμές που η μητέρα του μεταφέρεται στην «Αροδαφνούσα»
Η ευγνωμοσύνη και το «ευχαριστώ» στους ανθρώπους της «Αροδαφνούσας»
Αροδαφνούσα. Ένα όνομα με μεγάλη ιστορία τόσο για το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι αλλά και ένα υπέροχο όνομα συνδεδεμένο με το «κακό».
Σύμφωνα με την παράδοση, η Αροδαφνούσα ήταν μια πεντάμορφη χωριατοπούλα από το χωριό Χούλου της Πάφου, που θάμπωσε τον Ρήγα με την ομορφιά της και έγινε ερωμένη του.
Θα αφήσω, όμως, αυτή την υπέροχη ιστορία και θα σας πάω στο 1976 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της «Αροδαφνούσας» με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων και άπορων καρκινοπαθών, που χρειάζονταν στέγη και φροντίδα. Στα 40 και βάλε χρόνια της ιστορίας της, η «Αροδαφνούσα» εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας, που στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.
Και αναφερόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία η λέξη «καρκίνος» δεν μπορούσε να ειπωθεί εύκολα και χαρακτηριζόταν ως το «κακό». Στο άκουσμα της λέξης «Αροδαφνούσα» η σύνδεση με τον θάνατο ήταν άμεση. Για κάποιους την λύτρωση.
Σήμερα έπρεπε να το ζήσω και εγώ και η οικογένειά μου. Έπρεπε να έρθουμε αντιμέτωποι με την επιθυμία της μητέρας μου να μην φύγει από το σπίτι της αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό. Η κλινική της κατάσταση ώρα με την ώρα χειροτέρευε. Η απόφαση έπρεπε να παρθεί και υπήρχε το δίλημμα είτε να παραμείνει στο σπίτι και να περνάει ακόμα πιο δύσκολα ή να μεταφερθεί στην «Αροδαφνούσα» όπου θα είχε όλη την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειαζόταν.
Αφήνοντας πίσω τους συναισθηματισμούς και με δάκρυα στα μάτια ήρθε το ασθενοφόρο. Η διαδρομή προς το κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας ήταν μόλις λίγα λεπτά. Το κτίριο είναι κρυμμένο μέσα σε ένα μαγευτικό, καταπράσινο κήπο ενώ εντυπωσιάζουν τα υπερσύγχρονα συστήματα που διαθέτει το κέντρο. Η ευγένεια και το χαμόγελο των ανθρώπων της «Αροδαφνούσας» ξεκινά από τα πρώτα σκαλοπάτια. Άνθρωποι της ασφάλειας, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο σε καλωσορίζουν στο νέο σου δωμάτιο. Προσπαθώντας να βρω το δωμάτιό μας έπαθα σοκ με το πόσο συγκλονιστικά ωραίο είναι το κτίριο και πόσο πανέμορφοι είναι οι κήποι που τα φυτά που βρίσκονται εκεί χωρίζονται θεματικά. Να σας πω την αμαρτία μου είναι πιο ωραίο και από παραλιακό ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Όλα αυτά οφείλονται στην οικογένεια του Κύπρου και της Έλενας Τσέντα που με δική τους δωρεά ολοκληρώθηκε η «Αροδαφνούσα». Το έργο που επιτελούν ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο, η διεύθυνση αλλά και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο είναι εξαιρετικό, γι’ αυτό κι εγώ προσωπικά τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κτυπούσε ο καρκίνος την πόρτα μας. Κι όμως, έγινε και μέσα σε επτά μήνες έφερε τα πάνω κάτω. Στέλνω την αγάπη μου και την θετική μου σκέψη σε όλους που αγωνίζονται με τον δαίμονα αυτό.
ΠΑΣΥΚΑΦ, Αντικαρκινικέ Σύνδεσμε Κύπρου σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!