Συρτό κλέφτικο με συνταγή 100 χρόνων: Εδώ θα γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις που πάνε γενιές πίσω

Συρτό κλέφτικο με συνταγή 100 χρόνων: Εδώ θα γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις που πάνε γενιές πίσω

Μια οικογενειακή ταβέρνα συνεχίζει να πυρώνει ξυλόφουρνους όπως έκανε ο προπάππους

Ο λόγος για τη "ταβέρνα του Θεοδόση”, η οποία βρίσκεται στην πάνω Δευτερά και στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, ηλικίας 100 χρόνων.

Η διακόσμηση και η ζεστασιά του τζακιού δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεστε στο βουνό, ενώ είναι μόλις λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα. Η οικογένεια του Θεοδόση είναι γνωστή για την παρασκευή συρτού κλέφτικου εδώ και χρόνια, αφού ο τρόπος παρασκευής του μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και αποτελεί ο κύριος λόγος που πολλοί επισκέπτονται την ταβέρνα του.

Η ταβέρνα φτιάχνει το οφτό με την τεχνοτροπία του συρτού, δηλαδή του κατσικίσιου κρέατος κομμένου σε μερίδες οι οποίες δένονται με σπάγκο, ώστε να γνωρίζει ο ψήστης την ακριβή ατομική μερίδα και να πιάνονται εύκολα με το χέρι.Το οφτό του Θεοδόση ξεχωρίζει για την ποιότητα του κρέατος,το οποίο δεν είναι τόσο λιπαρό, είναι πιο στεγνό λόγω της τεχνοτροπίας του ψησιματος τους και ψήνεται για ένα οκτάωρο σε σφραγισμένο πυρωμένο φούρνο.

Ο εξωτερικός χώρος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δροσερός και η ύπαρξη των φούρνων στην αυλή δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, με έντονο το αίσθημα της ιστορικότητας του χώρου, αφού ο προπάππους του Θεοδόση είχε το χώρο ως χάνι, δηλαδή ως ένα πανδοχείο.

Μαζί με τη μερίδα του οφτού, θα έχετε επίσης μια μεγάλη κυπριακή χωριάτικη σαλάτα, ελληνικό γιαούρτι, πράσινες ελιές, σπιτικό ταχίνι και κουπέπια που σερβίρονται ως συνοδευτικά.

Η ταβέρνα του Θεοδόση εκτός από το διάσημο οφτό προσφέρει λουκάνικα κρασάτα, ρύζι, κουπέπια,ενώ οι χορτοφαγικές επιλογές θα σας εκπλήξουν. Στο μενού υπάρχουν  μελιτζάνα μαγειρευτή με χειροποίητη πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας, με σκόρδο και μυρωδικά αγκινάρα στον ατμό με χωριάτικο ελαιόλαδο και κυπριακα μυρωδικά, κολοκυθάκι με κουρκούτι πορτοκαλιού και μπύρας, χορτοκεφτέδες, κουνουπίδι τηγανητό ή στο φούρνο, λαχανικά σχάρας, μανιτάρια σχάρας ή μαγειρευτά με σαγκρία και μελάσα, φλογέρες γεμιστές με “τυρί” καρύδας και δυόσμο,λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό με διάφορα μυρωδικά, σπανάκι με μοσχοκάρυδο και μελωμένο κρεμμύδι ή μπάμια με χρυσόμηλα, εποχιακές πούλλες με κόλιανδρο, φρέσκες πατατούλες ριγανάτες, πιλάφι πεντανόστιμο μαγειρεμένο στο ξυλόφουρνο και..Vegan σεφταλιές!

Κρατήσεις: 22621537

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 36, Πάνω Δευτερά, Λευκωσία

Ωράρια: Τρίτη - Σάββατο 7:30 μ.μ. - 12:00 π.μ.

ταβερνα θεοδοση

Πηγή φωτογραφιών

Loader