7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον Τάσο από το Discover Larnaka

7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον Τάσο από το Discover Larnaka

7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον Τάσο από το Discover Larnaka
Γιατί να θέλει κάποιος να discover Λάρνακα;

Εραστής της πόλης του και δραστήριος πρεσβευτής της, ο πρώην συνάδελφος και φίλος Τάσος Αναστάση αποφάσισε μία μέρα πως ήρθε η ώρα η Λάρνακα να βγεί προς τα έξω δυναμικά προωθώντας τις δικές της ομορφιές και χάρες.

Σήμερα, ένα περίπου χρόνο μετά, το Discover Larnaka δείχνει να έχει δημιουργήσει γερές πια βάσεις στην ντόπια -και όχι μόνο- κοινωνία και προετοιμάζεται για το πρώτο του φεστιβάλ που θα γίνει εντός του μήνα Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Μπύρα Scalifornia, με τέτοια ονομασία πώς να μην ενθουσιαστείς!

Καλησπέρα Τάσο, αλήθεια, γιατί να θέλει κάποιος να discover Λάρνακα;

Επειδή αυτά που ξέρει για τη Λάρνακα δεν είναι ούτε τα μισά! 4000 χρόνια ιστορίας είναι αυτά. Μπόλικο πράγμα για να ανακαλύψει κάποιος. Κι όταν τα ανακαλύψει θα λατρέψει τη Λάρνακα.

Πώς δημιουργήθηκε η όμορφη πρωτοβουλία, πότε και ποιοι οι στόχοι της;

Το Dıscover Larnaka δημιουργηθηκε πριν ένα χρόνο, ακριβώς μέσα από αυτό το κενό που υπήρχε για την προβολή της Λάρνακας. Είχα αρχίσει τότε ως φωτογράφος να απαθανατίζω γνωστές και άγνωστες πλευρές της πόλης, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψω ο ίδιος την πολη μου.

Θέλησα να ανατρέψω το αρνητικό κλίμα και τη μιζέρια που επικρατούσε στην πόλη τα τελευταία χρόνια, επιθυμώντας να δείξω ότι η Λάρνακα είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία και ομορφιά.

Οι φωτογραφίες άρχισαν να ανεβαίνουν στο instagram, σε λογαριασμό που ονομάστηκε Dıscover Skala και τις συνόδευαν μικρές ιστορίες για την πόλη.

Το Skala έγινε Larnaka για να είναι πιο … διεθνώς κατανοητό και αγκαλιάστηκε από ντόπιους αλλά και ξένους με το instagram page να μετρά τώρα περίπου 10.000 ακόλουθους.

Κάνετε και tours, κι αν ναι, τί περιλαμβάνουν;

Πολύ σύντομα, αφότου δημιούργησα το Dıscover Larnaka και άρχισα να προβάλω τη Λάρνακα μέσα από φωτογραφίες, αντιλήφθηκα ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την πόλη μας πρέπει να την ανακαλύψουμε με άλλους τρόπους. Έτσι τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήσαμε το πρώτο Dıscover Larnaka Open Walk. Δεν ήταν ένα tour αλλά ένα περίπατος. Τα tour πάντα μου δημιουργούν την ιδέα μιας απόστασης. Εμείς αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μεταξύ φίλων που θα μοιράζονταν τις γνώσεις και τις ιστορίες τους. Αυτη η βόλτα έγινε μεταξύ 250 φίλων όπου περάσαμε δύο ώρες ανακαλύπτοντας τη Λάρνακα!

Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο διοργανώνουμε άλλωστε και το πρώτο φεστιβάλ του Dıscover Larnaka τον Σεπτέμβρη με επίκεντρο την πόλη και την ιστορία της.

Θέλησα να ανατρέψω το αρνητικό κλίμα και τη μιζέρια που επικρατούσε στην πόλη τα τελευταία χρόνια

η Λάρνακα έχει τη δυνατότητα να γίνει πολυπολιτισμικό κέντρο τέχνης

Είναι τα μπουτίκ ξενοδοχεία ή νέα τάση στο κέντρο της πόλης;

Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να μένουν σε μικρότερους χώρους μέσα στο κέντρο της πόλης παρά στα μεγάλα ξενοδοχεία. Αυτό οφείλεται πιστεύω στο ότι οι ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Λάρνακα αποζητούν να ζήσουν την πόλη σαν ντόπιοι περπατώντας και ανακαλύπτοντας τα μυστικά της από πρώτο χέρι. Τα μπουτίκ ξενοδοχεία τους δίνουν αυτή την ευκαιρία καθώς η πλειοψηφία των κτιρίων αυτών είναι μέσα στο ιστορικό κέντρο των πόλεων.

Γενικώς πρόσφατα ακούγονται αρκετά θετικά σχόλια για την εξέλιξη της Λάρνακας. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η πόλη άρχισε να παίρνει στροφές και να γίνονται βήματα βελτίωσης σε αρκετούς τομείς. Αυτό οφείλεται τόσο στο νέο δημοτικό συμβούλιο εκεί όπου έχουμε ένα νέο δήμαρχο που αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάποια πράγματα από τους προκατόχους του, αλλά κυρίως οφείλεται στους νέους ανθρώπους που έφυγαν,ταξίδεψαν, σπούδασαν, αποκόμισαν εμπειρίες και γνώσεις και επέστρεψαν στη Λάρνακα με νέες ιδέες και οράματα που προσπαθούν να τα εφαρμόσουν.

Πού πιστεύεις πως η πόλη υστερεί; Σαφώς στο πολιτιστικό κομμάτι και στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Στο πρώτο γιατί δυστυχώς ως Λαρνακείς χάσαμε αυτή την κουλτούρα πολιτισμού και τάση προς την τέχνη που είχαμε κάποτε ως σύνολο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παθογένειες, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο δημοτών, που δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Προφανώς υστερούμε στο κομμάτι της ανάπτυξης. Αλλά όχι αυτής της άναρχης δόμησης και δήθεν ανάπτυξης που δημιουργεί σωρηδόν άλλα προβλήματα. Επιζητούμε αυτή την ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να αναγεννησουμε την πόλη δίπλα και όχι πάνω στην ιστορία και το πολιτισμό της. Αυτού του είδους την ανάπτυξη που θα επιτρέπει στα παιδιά της πόλης να μπορούν να μείνουν εδώ και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: The 20 euros Review στο «Βarrel House» στη Scalifornia

Μίλησε μας λίγο και για το πώς οραματίζεσαι τη μορφή ανάπτυξης που θα σου άρεσε να ακολουθήσει η Λάρνακα.

Λόγω της θέσης της στο χάρτη αλλά και την ευκολία υποδομών όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι, η Λάρνακα έχει τη δυνατότητα να γίνει πολυπολιτισμικό κέντρο τέχνης. Ένα κέντρο που είτε μέσα από πανεπιστήμια είτε μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, θα καταστεί ο νούμερο ένα προορισμός στη Μεσόγειο για νεους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Θέλουμε να γίνει φιλική προς τον δημότη και τον επισκέπτη, να χαίρεσαι να περπατάς την πόλη και τις πλατείες της.

Loader