7 ΑΠΟΡΙΕΣ για το φετινό FILM DAYS

7 ΑΠΟΡΙΕΣ για το φετινό FILM DAYS

7 ΑΠΟΡΙΕΣ για το φετινό FILM DAYS
Στην Τώνια, τον Κώστα και τον Μάριο

Αρχίζει την Παρασκευή το CYPRUS FILM DAYS και οι τρεις καλλιτεχνικές του διευθυντές μας απαντούν και στις (link μας.

Καλησπέρα, πώς πρέπει να είναι μια ταινία για να συμμετάσχει στο Cyprus Film Days; Λαμβάνουμε υπόψη πολλούς παράγοντες. Για το τμήμα Viewfinder επιλέγουμε συνήθως ταινίες οι οποίες έχουν διακριθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και οι σινεφίλ αναμένουν να δουν, χωρίς όμως αυτό να είναι και το μοναδικό κριτήριο επιλογής των ταινιών που συμμετέχουν στο τμήμα αυτό. Λόγω του περιορισμένου αριθμού ταινιών που μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images η διαδικασία επιλογής είναι πιο δύσκολη γιατί συχνά αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πίσω αξιόλογες ταινίες. Τη συμμετοχή ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα μπορεί να καθορίσουν κριτήρια όπως η χώρα προέλευσης, το φύλο και η θεματολογία. Γενικότερα, οι ταινίες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ αναδεικνύουν τις αρετές της κινηματογραφικής γλώσσας και δίνουν φωνή σε χαρακτήρες και θέματα τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο.

Πώς πρέπει να είναι ένας άνθρωπος για να είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής; Να αγαπά τον κινηματογράφο.

Ποιοι είστε η Καλλιτεχνική Επιτροπή, ποιος σας έχει ορίσει, πότε και ποιο το background του καθενός;

Κώστας Κωνσταντινίδης - Ακαδημαϊκός – Επίκουρος Καθηγητής Κινηματογραφικών Σπουδών στο τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Μάριος Στυλιανού - Παραγωγός και Σκηνοθέτης

Τώνια Μισιαλή - Σκηνοθέτις και παραγωγός - Έχει κάνει 2 μικρού μήκους ταινίες και μια μεγάλου μήκους - όλες βραβευμένες

Μας έχουν ορίσει οι συνδιοργανωτές του φεστιβάλ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Μακάρι το κυπριακό κοινό να ενδιαφερθεί και για αυτές τις ταινίες

Υπάρχουν φετινές συμμετοχές που θεωρούνται «φαβορί;» Ολες οι ταινίες για μας είναι καλές και άξιες για βραβεία. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση.

Πόσο άστοχη θα ήταν ερώτηση που θα συνέδεε τη προσέλευση στο «Βουράτε Γειτόνοι» με την αντίστοιχη στο FILM DAYS. Οι πλείστες κυπριακές ταινίες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ανήκουν σε αφηγηματικό είδος το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «λαϊκό». Μακάρι το κυπριακό κοινό να ενδιαφερθεί και για αυτές τις ταινίες.

Είναι κακό το FILM DAYS να αποκτήσει πιο λαϊκό και εμπορικό χαρακτήρα; Οι περισσότερες από τις ταινίες που επιλέγουμε είναι ταινίες τέχνης και σίγουρα δεν είναι τόσο εμπορικές. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός ενός φεστιβάλ ταινιών, να προωθεί ένα άλλο επίπεδο κινηματογράφου ο οποίος δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε οικείες και εύκολα κατανοητές μορφές αφήγησης και σύνθεσης της εικόνας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν απορρίπτουμε αξιόλογες ταινίες επειδή ανήκουν σε ένα εμπορικό είδος αφήγησης. Εξάλλου το φεστιβάλ αναδεικνύει ιδιαίτερες πτυχές της εμπορικής ταινίας μέσω εργαστηρίων και παράλληλων προβολών.

Ποιο είναι το πιο δυσάρεστο κομμάτι στη ζωή ενός μέλους της Επιτροπής σας και ποιο το πιο ευχάριστο; Δυσάρεστο είναι όταν πρέπει να απορρίπτεις ταινίες που σου αρέσουν γιατί πραγματικά είναι αδύνατο να τις επιλέξεις όλες. Το πιο ευχάριστο είναι όταν γνωρίζεις τους δημιουργούς των ταινιών που έχεις επιλέξει.

Loader