7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε μαθήτρια έκτης δημοτικού

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε μαθήτρια έκτης δημοτικού

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε μαθήτρια έκτης δημοτικού
Επειδή «που πελλόν τζαι που μιτσίν»

Άριστη μαθήτρια, αποστομωτικά ετοιμόλογη και εντυπωσιακά εύστοχη, η μικρή Δάφνη φοιτά φέτος στη Στ' τάξη δημοτικού σχολείου, σε κεντρική περιοχή της Λευκωσίας. Μέσω των απαντήσεών της, μας αφοπλίζει: ευχάριστα για τον εαυτό της, δυσάρεστα για το δημόσιο σχολείο. Τα επίπεδα, δε, πνευματικής και διανοητικής ικανότητας που μπορούν να αγγίξουν τα παιδάκια στην ηλικία της είναι ασύλληπτα. Όμορφα που θα’ ταν να τα αφήναμε να ... παίζουν περισσότερο.

κοιμόμαστε, ξυπνάμε και μόνο διαβάζουμε, λες και τίποτα άλλο δεν υπάρχει να κάνουμε!

Γεια σου μικρή Δάφνη. Θα θέλαμε σε παρακαλώ καταρχάς να μας πεις, αν το πρωί ξυπνάς χαρούμενη που πας σχολείο.

Όχι, δεν ξυπνώ καθόλου χαρούμενη, είμαι κουρασμένη και θέλω να κοιμηθώ κι άλλο. Δεν μου αρέσει που ξυπνάω από τις 7 το πρωί για να ετοιμαστώ. Νυστάζω πάρα πολύ με αποτέλεσμα τις πρώτες ώρες να είμαι άκεφη και μη παραγωγική. Δεν μπορώ όμως ούτε να κοιμάμαι νωρίς, αφού τα απογεύματα έχω άλλα μαθήματα, ιδιαίτερα. Είναι δηλαδή ένας ασταμάτητος, επαναλαμβανόμενος κύκλος, από το πρωί μέχρι το βράδυ να διαβάζουμε. Ξυπνάμε, πηγαίνουμε σχολείο, διαβάζουμε, φεύγουμε από το σχολείο και πάμε ιδιαίτερα, διαβάζουμε, κοιμόμαστε, ξυπνάμε και πάλι διαβάζουμε! Λες και τίποτα άλλο δεν υπάρχει να κάνουμε!

Γενικά, σου αρέσει ή δεν σου αρέσει το σχολείο;

Δεν μου αρέσει καθόλου, επειδή είναι βαρετό και επειδή όλη μέρα κάνουμε μαθήματα και δεν ξεκουραζόμαστε ποτέ. Δεν θα ήθελα απαραίτητα να είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια τα διαλείμματα, θα ήθελα όμως να είναι λιγότερες στο σύνολό τους οι τόσες πολλές ανιαρές ώρες στο σχολείο.

Αν έχω καταλάβει σωστά, θα ήθελες τα μαθήματα να έχουν περισσότερο παιχνίδι;

Ναι! Να μην είναι τόσο βαρετά τα μαθήματα, για να μας φαίνεται και το σχολείο πιο χαλαρό. Τα μόνα μαθήματα που μου αρέσουν είναι η Γεωγραφία και η Επιστήμη στα οποία κάνουμε διαγωνισμούς και κερδίζουμε δωράκια. Μου αρέσει επίσης η Τεχνολογία επειδή δημιουργούμε πράγματα μόνοι μας.

Δάφνη μου, τί σημαίνει για σένα καλή δασκάλα και καλός δάσκαλος;

Να έχει υπομονή, να είναι συνεπής με τα μαθήματα, να μην βάζει κάθε μέρα διαγώνισμα και γενικά να μπορεί να κάνει το μάθημα απολαυστικό, βάζοντας μέσα λίγο παιχνίδι. Επιπλέον, να μην θυμώνει τόσο εύκολα! Έχει δασκάλες που είναι καλές και έχει άλλες που δεν σε βοηθούν να διαβάζεις, επειδή είναι πολύ αυστηρές και πολύ μαζεμένες. Δεν σε αφήνουνε, ούτε να γυρίσεις, ούτε να μιλήσεις!

Μπορεί ένας επιπρόσθετος λόγος που σου αρέσει η Τεχνολογία να είναι επειδή είναι ένα μάθημα κατά τη διάρκεια του οποίου χρησιμοποιείτε τα χέρια σας;

Ναι, είναι δημιουργικό, έχεις διάφορες επιλογές και έχεις και τον δάσκαλο να σε βοηθά μαθαίνοντας πράγματα διασκεδάζοντας.

Αν βαριέσαι, τίποτα δεν μαθαίνεις

Τα ιδιαίτερα είναι απαραίτητα πιστεύεις;

Μερικά όπως οι γλώσσες είναι απαραίτητα. Είναι απαραίτητο επίσης να κάνεις γυμναστική. Τα άλλα είναι προαιρετικά. Στο σχολείο κάνουμε γυμναστική αλλά δεν είναι και η πιο καλή.

Δάφνη μου αν είχες τώρα μπροστά σου τον Υπουργό Παιδείας, τί θα του έλεγες;

Nα είναι όλοι πιο ευγενικοί στο σχολείο. Αν είναι δασκάλες και δάσκαλοι να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται στα παιδιά, όχι να φωνάζουν και να βγάζουν όλα τους τα νεύρα πάνω μας. Να είναι πιο διασκεδαστικό το μάθημα και να μαθαίνουμε. Αν βαριέσαι, τίποτα δεν μαθαίνεις. Άμα μου δώσεις ένα βιβλίο να διαβάσω και εγώ δεν θέλω, τίποτα δεν θα καταλάβω. Aν όμως με καταφέρεις να θέλω, θα καταλάβω.

Loader