7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον αρμόδιο Αστυνόμο για το νάρκοτεστ

7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον αρμόδιο Αστυνόμο για το νάρκοτεστ

7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον αρμόδιο Αστυνόμο για το νάρκοτεστ
Εφαρμόζεται σε λίγες μέρες φίλοι μου

Εφαρμόζεται σε μια βδομάδα το περιβόητο νάρκοτεστ και αρκετά είναι τα ερωτήματα που τίθενται. Aν έκανα ένα μπάφο ή κατέβασα ενδοφλέβια θα είναι το ίδιο; Πόσες μέρες μετά τη χρήση ανιχνεύεται στον οργανισμό μια ουσία; Με τα προσωπικά μας δεδομένα, τι γίνεται; Με άτομα που λαμβάνουν συνταγογραφημένα φάρμακα για ιατρικούς λόγους; Ο κύριος Χάρης Ευριπίδου είναι βοηθός διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Μας πληροφόρησαν πως είναι ο πλέον αρμόδιος officer, όπως θα έλεγε κι ο Evros Glijin, για να μιλήσουμε μαζί του για το τεστ.

  1. Καλησπέρα σας κύριε Ευριπίδου, πότε αρχίζουν οι έλεγχοι για νάρκοτεστ;

Οι έλεγχοι αρχίζουν επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Iανουαρίου. Παρόλο που η νομοθεσία επιτρέπει να γίνονται οποτεδήποτε και οπουδήποτε, θα γίνονται στοχευμένα, λόγω του υψηλού χρηματικού κόστους και της μεγαλύτερης από το σύνηθες χρονικής διάρκειας του συγκεκριμένου τεστ.

  1. Τι εννοείτε «στοχευμένα»;

Θα γίνονται εκεί όπου οι υπόνοιες για θετική ένδειξη είναι μεγαλύτερες, σε περιπτώσεις δηλαδή όπου οι αστυνομικοί θα παρατηρούν ύποπτες συμπεριφορές από τους οδηγούς. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται σίγουρα και σε άτομα που εμπλέκονται σε θανατηφόρες και σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις τα οποία δεν έχουν τραυματιστεί πολύ.

  1. Ποιες ουσίες θα ανιχνεύονται στο τεστ;

Σε αντίθεση με το άλκοτεστ που ανιχνεύει το ποσοστό του αλκοόλ που καταναλώθηκε, το νάρκοτεστ δεν έχει να κάνει με ποσότητα. Το αρχικό αποτέλεσμα που θα προκύπτει από την προκαταρκτική εξέταση στον δρόμο θα είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. Θα ανιχνεύονται ουσίες όπως κάνναβη, οπιούχα ναρκωτικά, κοκαΐνη, αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες. Αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία στον δρόμο, το δείγμα θα αποστέλλεται για επιβεβαίωση στο Κρατικό Χημείο.

  1. Θα διώκομαι επειδή οδήγησα ή επειδή έκανα χρήση; Ή και για τα δύο; Από τι θα εξαρτώνται οι ποινές;

Η εν λόγω νομοθεσία έχει να κάνει μόνο με την οδήγηση υπό επήρεια και δεν συνδέεται με χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών. Δεν θα δίδονται στοιχεία σε άλλες υπηρεσίες. Θα χρησιμοποιούνται μόνο για θέματα Τροχαίας.

Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, θα αντιμετωπίζεται αντιστοίχως από το δικαστήριο και θα εξαρτάται από τις ιδιαίτερες περιστάσεις του κάθε αδικήματος. Είχες για παράδειγμα ή όχι άλλες παρόμοιες καταδίκες, παραδέχτηκες δεν παραδέχτηκες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ποινές ποτέ δεν θα υπερβαίνουν τα τρία (3) χρόνια φυλάκισης, τις τρεις χιλιάδες και πεντακόσια ευρώ (€3.500) χρηματικό πρόστιμο και τη στέρηση της άδειας οδήγησης για χρονική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια.

Είθισται μια ουσία να εντοπίζεται από έξι μέχρι και δώδεκα ώρες μετά τη χρήση

  1. Αν κι αυτό είναι περισσότερο θέμα του Χημείου, γνωρίζετε για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρηθεί στον οργανισμό μας μια ουσία;

Είθισται μια ουσία να εντοπίζεται από έξι μέχρι και δώδεκα ώρες μετά τη χρήση. Αυτό όμως δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα από το αν το άτομο είναι συχνός χρήστης, την ποσότητα της ουσίας που καταναλώθηκε και ούτω καθεξής. Αν κάποιος κάνει πολύ βαριά χρήση το τεστ θα μπορεί να ανιχνεύσει την ουσία ακόμη και είκοσι τέσσερις ώρες μετά.

Πολύ σημαντικό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν πως, αν αρνηθούν να δώσουν δείγμα ή να μεταβούν στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό στην περίπτωση που δεν υπάρχει επί τόπου συσκευή, αυτό συνιστά αδίκημα και ακόμη κι αν το τεστ βγει αρνητικό, η ποινή θα είναι ίδια με το αν το τεστ έβγαινε θετικό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΡΚΟΤΕΣΤ ΣΤΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΜΑΣ ΤΟ CAR

  1. Κύριε αστυνόμε τα περιστατικά ανθρώπων που λαμβάνουν συνταγογραφημένα φάρμακα για ιατρικούς λόγους πώς θα τα χειρίζεστε;

Να πούμε καταρχάς πως στην προκαταρκτική του διαδικασία που θα γίνεται στον δρόμο και επί τόπου από την Αστυνομία το εν λόγω τεστ δεν θα αντιδρά σε όλα τα φάρμακα και ο οδηγός πάντοτε θα ερωτάται αν έχει λάβει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Ο περαιτέρω έλεγχος που θα πραγματοποιείται στη συνέχεια από το Κρατικό Χημείο θα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, μιας και οι συσκευές που θα χρησιμοποιούνται είναι προηγμένης τεχνολογίας και πολύ ακριβείς.

Σε περιπτώσεις όπου το τεστ θα βγαίνει θετικό και το Χημείο στη συνέχεια θα διαπιστώνει πως αυτό οφείλεται σε χρήση φαρμακευτικής αγωγής, ο εν λόγω οδηγός δεν θα κατηγορείται. Όπως όμως ακριβώς συμβαίνει και με τη διαδικασία του άλκοτεστ, κάθε φορά που το αποτέλεσμα στο νάρκοτεστ θα βγαίνει θετικό, ο οδηγός θα υποχρεούται να παραδίδει άμεσα το αυτοκίνητό του στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

  1. Κάτι που προβληματίζει αρκετούς πολίτες είναι τα προσωπικά δεδομένα και η προστασία τους. Θα καταγράφονται τα στοιχεία που θα συλλέγετε;

Είτε αυτά έχουν να κάνουν με θετικό αποτέλεσμα στο τεστ είτε με αρνητικό, τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών δεν θα φυλάγονται. H νομοθεσία υπαγορεύει πως με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας υποχρεωτικά θα διαγράφονται και θα καταστρέφονται.

Θα χρησιμοποιούνται μόνο για όσο καιρό διαρκούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με το ναρκοτεστ, είτε αυτές θα εξαντλούνται στο Κρατικό Χημείο, λίγες μόνο μέρες δηλαδή, είτε δικαστικώς, ένα περίπου χρόνο.

Loader