7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε ανέμελο κορίτσι απ’ τη Σωτήρα

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε ανέμελο κορίτσι απ’ τη Σωτήρα

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε ανέμελο κορίτσι απ’ τη Σωτήρα
Με αφορμή την πρόσφατη ανάδειξη του κοκκινοχωριού στην ασυναγώνιστη κορυφή της ευτράπελης ειδησεογραφίας στη χώρα

Η τάδε τάδε εκούσια δεν μένει πια στη Σωτήρα, είναι ένα κορίτσι κοσμογύριστο και πολύ «περπατημένο». Από εκεί όμως κατάγεται, εκεί γεννήθηκε και εκεί μεγάλωσε. Με αφορμή τα πρόσφατα γνωστά φαιδρά, ανοίγουμε μαζί της κουβέντα.

  1. Τάδε τάδε μου, γιατί προτιμάς να μείνεις ανώνυμη;

Επειδή είναι ένα τόσο μικρό χωριό, και σε εισαγωγικά λέω μικρό, πέντε χιλιάδες κατοίκους πληθυσμό έχει, όπου ο ένας συνεχώς κουτσομπολεύει τον άλλον. Πρέπει επομένως όλοι να κρατάμε τα προσχήματα, να είμαστε καθωσπρέπει και ηθικά σωστοί (γέλια).

  1. Για τι ηθική μιλάμε;

Για μια ηθική παράδοξη, μια ηθική «βιτρίνα». Η νεολαία της Σωτήρας και της ευρύτερης περιοχής είναι, για παράδειγμα, σε μεγάλα ποσοστά εθισμένη στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ας μη ξεχνάμε πως σχολείο για τους περισσότερους στην περιοχή είναι η Αγία Νάπα, αυτό είναι το μέρος όπου μπορούν να γνωρίσουν κάτι περισσότερο ή να βγουν έξω στον «πολιτισμό». Ένα μέρος στο μεταξύ όπου από «ηθικής απόψεως» έξαλλη είναι η συμπεριφορά, υπέρμετρο το αλκοόλ, ακόμη και βιασμοί σημειώνονται πυκνά συχνά από κύπριους νεαρούς. Θυμάμαι που για χρόνια μαζεύονταν κάτω από το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και δεν δίσταζαν να βιάζουν περαστικές γυναίκες. Αυτά είναι πράγματα που συζητώντας με ανθρώπους στην Αγία Νάπα τα μαθαίνεις, ασχέτως αν μερικοί θέλουν να τα κρύβουν για να μη ξεπέφτει η βιτρίνα ενός κατά τ’ άλλα παραδεισένιου προορισμού.

Να ξέρεις πως στις απομονωμένες περιοχές η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη και η χρήση ναρκωτικών περισσότερη. Ίσως επειδή δεν υπάρχουν διέξοδοι ψυχαγωγίας και πολιτισμού ολόκληρο τον χρόνο. Η Αγία Νάπα δεν έχει ούτε θέατρα, ούτε σινεμά. Διοργανώνονται κάποιες εκθέσεις από τον Δήμο τελευταία αλλά γενικά νέκρα είναι τον χειμώνα.

  1. Πώς είναι η Σωτήρα και οι ανθρώποι της;

Στη Σωτήρα υπάρχει ένα βαθιά θρησκευόμενο ποσοστό πληθυσμού, ίσως περισσότερο φανατικό απ' τα γειτονικά χωριά. Ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων είναι αρκετά δογματικός και ορθόδοξος. Ό,τι λέει η Βίβλος, αυτό. Ο νόμος του θεού είναι νόμος του θεού, τελείωσε. Ακολουθούνται κατά γράμμα οι κανόνες.

Στο χωριό παρατηρείται ακόμη ζήλια, καχυποψία και έλεγχος, ειδικότερα απ’ τους άντρες προς τις γυναίκες. Πού εννά πάεις ρα με τη φούστα την κοντή, παίζουν τέτοιες ατάκες.

Aκόμη και σήμερα υπάρχουν άνδρες που κακοποιούν σωματικά τις γυναίκες και τις κόρες τους. Μήπως αν ανέβαζαν μια παράσταση σχετική θα έπρεπε να την κατεβάσουν κι αυτή;

  1. Μα ακόμη και νέοι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι;

Δεν ξέρω για τους πολύ μικρούς αλλά κάποιοι νέοι έχουν επηρεαστεί και συμπεριφέρονται αντίστοιχα. Είναι ένα μικρόβιο που μεταφέρεται απ’ τον έναν στον άλλον. Επειδή είναι μικρό χωριό όπως σου είπα πριν και προσπαθούν να κρατούν τους τύπους μιμούνται και ακολουθούν κάποιες πρακτικές ή συνήθειες.

Πιστεύω πως θα με κρατούσε πολύ πίσω να έμενα μόνιμα εκεί. Γι’ αυτό πάντα θα βρίσκω διεξόδους να γνωρίζω πολιτισμό εκτός του χωριού.

'Ανδρες κακοποιούν σωματικά τις γυναίκες και τις κόρες τους. Μήπως αν ανέβαζαν μια παράσταση σχετική θα έπρεπε να την κατεβάσουν κι αυτή;

  1. Πώς ερμηνεύεις το ότι στη Σωτήρα απαγορεύτηκε και στη Δερύνεια παραδίπλα θ’ ανέβει;

Πιστεύω πως στη Σωτήρα αντέδρασε το ιερατείο και ο δήμαρχος. Δεν θέλουν να διαταράξουν την ηθική τάξη που έχουν καταφέρει μετά από τόσους «επίπονους αγώνες να διατηρούν».

Αρκετοί νέοι του χωριού πάντως ένιωσαν ντροπή που έγινε τόσο μεγάλο θέμα για μια παράσταση που απλά εκφράζει ελεύθερα μια πτυχή ανθρώπινη και πραγματική.

Φαίνεται πως στη Δερύνεια είναι περισσότερο ανοιχτόμυαλοι και το ιερατείο δεν είναι τόσο αυστηρό με τους πιστούς.

  1. Kάτι που σου αρέσει στη Σωτήρα και που αγαπάς εκεί;

Αγαπώ τη φιλοξενία των ανθρώπων, το καλό φαγητό, τις εύγεστες πατάτες, το κολοκάσι και τα πεντανόστιμα καρπούζια! Μου αρέσει επίσης η αλληλοστήριξη και η αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών, δείχνουν κατανόηση όταν τους μιλήσεις. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό αλλά δεν βρίσκω κάτι άλλο να πω!

  1. Και κάτι τελευταίο που θα ήθελες να μοιραστείς με τους fellow Soterians;

Take it easy εν ήρτε κανένας να πιάσει τον κώλο σας!

Loader