7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε μία μαία

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε μία μαία

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε μία μαία
H Xριστιάνα Νικολαίδου είναι η χαρά της ζωής, τέτοιος άνθρωπος

H Xριστιάνα Νικολαίδου είναι η χαρά της ζωής, τέτοιος άνθρωπος. Όποτε τη συναντήσεις είναι ξύπνια, χαμογελαστή και ευκίνητη. Μυρίζει και πάντοτε ωραία! Εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο της Κύπρου ως μαία. Νώθω πως έχει επιλέξει το ιδανικότερο γι' αυτήν επάγγελμα ...

Χριστιάνα μου γεια σου, πώς είναι να γίνεται το θαύμα της ζωής καθημερινότητά σου; Το απομυθοποιείς ή παραμένει θαύμα, κάθε φορά;

Πράγματι, μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες του επαγγέλματός μας είναι ότι γινόμαστε καθημερινά κομπάρσοι στο θαύμα της ζωής. Όσα χρόνια όμως κι αν περάσουν, όσα παιδάκια κι αν έρθουν στον κόσμο απ' τα δικά μας χέρια, η συγκίνηση και η ευτυχία που βιώνουμε είναι κάθε φορά ξεχωριστή.

Θέλω να πιστεύω πως ποτέ δεν θα απομυθοποιηθεί το θαύμα της ζωής που βιώνουμε καθημερινά, αφού η εργασία μας είναι λειτούργημα. Δεν είναι απλά ένα επάγγελμά που πρέπει να φέρνουμε εις πέρας με επιτυχία. Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα και τα καρδιοχτύπια που αισθανόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Μένουν για πάντα βαθιά χαραγμένα στη ψυχή μας!

μια μαία παίρνει πολλή δύναμη απ’ την επίτοκο. Είναι πραγματικά αμφίδρομο

  1. Σε μέσο όρο, πόσες γέννες έχεις σ’ έναν μήνα;

Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια πόσες γέννες διεκπεραιώνω κάθε μήνα, αφού ποτέ δεν είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των τοκετών. Σε μια μέρα π.χ μπορεί να γίνουν τρεις φυσιολογικοί τοκετοί και άλλη μέρα να μην γίνει κανένας. Θα έλεγα όμως, πως, σε μέσο όρο, στο τμήμα που εργάζομαι γίνονται 30 φυσιολογικοί τοκετοί τον μήνα.

Με φίλες συναδέλφους
  1. Προτιμάς να ασχολείσαι περισσότερο με εγκυμοσύνες, τοκετούς ή νεογέννητα;

Σίγουρα το καθένα έχει τη μοναδικότητά του του και όπου κι αν εργάζεσαι είναι πολύ όμορφα. Παρ’ όλα’ αυτά, επειδή προσωπικά ως Χριστιάνα είμαι πολύ ενεργητικό άτομο, μου αρέσει η πλοκή και η όλη διαδικασία στην αίθουσα τοκετού. Προτιμώ επομένως τις περισσότερες ώρες που εργάζομαι, εκεί να βρίσκομαι.

Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος η αίθουσα τοκετού. Η δύναμη που παίρνεις βοηθώντας μια γυναίκα να φέρει στον κόσμο το παιδάκι της είναι απίστευτη! Μπορεί να ακουστεί οξύμωρο αλλά μια μαία παίρνει πολλή δύναμη απ’ την επίτοκο. Είναι πραγματικά αμφίδρομο, δίνεις δύναμη και την παίρνεις πίσω!

  1. Αν ζούσαμε σε μια ιδανική, φανταστική χώρα, ποια είναι τα προβλήματα της μαιευτικής στην Κύπρο που θα ήθελες να λυθούν αύριο;

Όπως σ’ όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας ορισμένα γεγονότα μας προβληματίζουν και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης τους. Κύριο πρόβλημα και έγνοια μας είναι να βρεθεί τρόπος μείωσης των καισαρικών τομών, οι οποίες έχουν πάρει μεγάλη αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Έχουν σχεδόν φτάσει το 70% του συνόλου των γεννήσεων. Ο τοκετός έχει δυστυχώς ιατρικοποιηθεί.

Το ιδανικό για μια μανούλα θα ήταν να παίρνει άδεια μητρότητας τουλάχιστον για έξι μήνες

  1. Πόσο καιρό πιστεύεις πως έπρεπε να ήταν η άδεια μητρότητας και πόσο η πατρότητας;

Το ιδανικό για μια μανούλα θα ήταν να μπορεί να παίρνει άδεια μητρότητας τουλάχιστον για έξι μήνες και ο πατέρας για τρεις μήνες..

Ειδικά για μια νέα μανούλα, η περίοδος προσαρμογής μόλις επιστρέψει σπίτι μ΄ ένα παιδάκι στο χέρι είναι δύσκολη. Όλα τα προηγούμενα δεδομένα του ζευγαριού αλλάζουν. Προτεραιότητα τώρα γίνεται το παιδί. Η μανούλα χρειάζεται χρόνο για να θηλάσει άνετα χωρίς άγχος. Σίγουρα η σκέψη της επιστροφής στο εργασιακό περιβάλλον είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πλήρη επιτυχία του θηλασμού.

Ο πατέρας από την πλευρά του έχει και αυτός πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, μιας και είναι η μόνη ουσιαστική στήριξη στη νέα μητέρα για τις πιθανές δυσκολίες με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη.

Στην Κύπρο πιστεύω πως ο νόμος πρέπει να αναθεωρηθεί και να λειτουργεί ως κίνητρο για νέα ζευγάρια να φέρνουν στον κόσμο παιδιά και όχι το αντίθετο.

  1. Ποια είναι τελικά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα άτομο για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη μαιευτική;

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, δυναμισμό. Επίσης θα πρέπει να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, να διακρίνεται από ψυχραιμία, ν' αγαπάει το επάγγελμα και να έχει υπομονη.

Όταν μια μαία ή ένας μαιευτής έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, η επιτυχία είναι σίγουρη.

  1. Χριστιάνα εσύ προσωπικά τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Ανέκαθεν η μαιευτική ήταν πρώτη μου επιλογή και κάθε μέρα την αγαπάω όλο και πιο πολύ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω εάν αγαπάω κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο, μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι η στιγμή που λατρεύω είναι όταν πιάνω στα χέρια μου μια νέα ψυχούλα και την παραδίδω στην αγκαλιά μιας νέας μανούλας. Τα συναισθήματα αυτά δεν μπορούν να αποτυπωθούν σ' ένα χαρτί με λέξεις. Είναι τόσα πολλά και κάθε φορά τόσο διαφορετικά.

Loader