7 απορίες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ'

7 απορίες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ'

Ζει, ζει και το πάλεμά του δεν τελειώνει! Ζει, ζει και το ξίφος του λαός!

7 απορίες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ'
Είναι ο Μακάριος και είναι ζωντανός

*Ενεργοποίησε πρόσφατα προσωπικό λογαριασμό στο Twitter (είναι σαφώς πολύ chic για να υποβιβάσει εαυτόν κοτζάμ Εθνάρχης στη σαβούρα του Facebook) ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ'! Αφορμής δοθείσης, οι επόμενες 7 απορίες αποστάληκαν σ' αυτόν, ο οποίος, προσιτός και θερμός ως πάντοτε, επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία να τις απαντήσει.

1) Είσαι ο Μακάριος και είσαι ζωντανός;

Είμαι ο Μακάριος. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Ζω και το πάλεμά μου δεν τελειώνει. Ζω και το ξίφος μου λαός! Kάντε με follow στο Twitter @palaiokyma1913.

2) Mακαριότατε, πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα και o άλλοτε μισταρκός σας Γεώργιος Γρίβας, θέλουν λέει εν έτει 2017 να του ανεγείρουν μνημείο. Πως τοποθετείστε επί τούτου;

Με τρεις ανδριάντες, δεκάδες προτομές κι εκατοντάδες λεωφόρους σε Κύπρο κι εξωτερικό, έχω αποδείξει περίτρανα και διαχρονικά ότι η μακαριακή Δεξιά και τα δημοκρατικά κέντρα αντίστασης θα ξεπερνούν πάντα σε υστεροφημία, αίγλη και αναγνώριση τον στρατηγό. Συνεπώς είτε του κάνουν μνημείο, είτε όχι ο μόνος Διγενής που θα είναι δημοφιλής θα είναι… αυτός της δημώδους ποίησης τέκνον μου.

3) Ποίον από τους νυν υποψηφίους στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές θα χαρακτηρίζατε ως τον περισσότερο Εθνάρχη wannabe; Ποιος είναι ο περισσότερο μούφας και γιατί;

Λόγω της μάμας του, διότι στην χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, το «αίμα νερό δεν γίνεται» θεωρώ πως ο Σταύρος Μαλάς έχει πολλά δείγματα μοναστικής μετριοπάθειας και στωικότητας που σε καιρούς χαλεπούς θα μετατρέπονταν σε ατσάλινη εθναρχική ηγεσία. Δεν γνωρίζω τι εννοείτε με την λέξη «μούφας» ωστόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αν και από το κόμμα που ίδρυσε ο Σπύρος, κατόπιν εντολών μου δεν αποτελεί άξιο συνεχιστή μου. Ο «έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» ανέφερε ο Απόστολος Λουκάς και ο κ. Παπαδόπουλος δεν μου φαίνεται τέτοια περίπτωση. Ο Γιώρκος (σ.σ. εννοεί τον κ. Λιλλήκα ο Μακαριότατος) αν και Παφίτης και από τα χωριά μου, μου θυμίζει την επιστροφή μου στο Προεδρικό μετά το 74. Δραπέτευσα με 15 ανθρώπους στο πραξικόπημα και ξαφνικά όταν επέστρεψα αντί για 15 αντιστασιακούς είχα 300.

Καλά τόσα χρόνια μετά και δεν έμαθαν τίποτα ακόμη;

4) Θα λέγατε πως είναι περισσότερο εφικτή ή ευκταία η αυτοπυρπόληση της (οιασδήποτε) Δόκτορος Ελένης Θεοχάρους για την Ένωση;

Στον αγώνα για την Ένωση –του οποίου υπήρξα ιστορικός εμπνευστής και ηγέτης- ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να θυσιαστεί κανείς είναι η αγχόνη. Όταν η κ. Θεοχάρους θεωρεί, εν έτει, 2017 πως θα μπορούσε να αυτοπυρποληθεί για την Ένωση είναι σαν να ακυρώνει –και μιλώ σοβαρότατα- ιστορικά στην πράξη όσους έχασαν τη ζωή τους για αυτό το σκοπό, με πρώτο και τρανότερο παράδειγμα τον πρωτοξάδελφό μου Χαράλαμπο Μούσκο. Η πολιτική του εφικτού, που εγκαινίασα μετά το 1960 και την γέννηση της ΚΔ θα πρέπει να είναι ο φωτεινός σηματοδότης για όλες τις γενιές Κυπρίων πολιτικών. Καλά τόσα χρόνια μετά και δεν έμαθαν τίποτα ακόμη;

5) Με αφορμή τους πρόσφατους εορτασμούς μετά των ελλαδικών F-16 και Πάνου Καμένου για την 57η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, πιστεύετε πως θα γίνουμε ποτέ κράτος; Mε όλο το σέβας, Μακαριοτάτε, μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα να μέναμε Overseas British Territory σ' ολόκληρη την επικράτεια της νήσου;

Αν ζούσα άλλα 10 χρόνια έως το 1987 η Κύπρος θα διέθετε σύγχρονο αεροπορικό στόλο μαχητικών που θα καθιστούσαν την πολεμική αεροπορία της ΕΦ δύναμη αποτροπής στην περιοχή. Και το καταθέτω για πρώτη φορά αποκλειστικά, κάτι τέτοιο. Ούτε κρίση με S-300, ούτε ενιαία αμυντικά δόγματα, ούτε σόου δημοσίων σχέσεων με υπερπτήσεις ελλαδικών μαχητικών από πολιτικούς νάνους που πιστεύουν ακόμη πως «η Κύπρος κείται μακράν». Σοβαρό κράτος θα γίνουμε όταν ο μέσος Ελληνοκύπριος, wannabe liberal επειδή πήγε στο LSE ή διάβασε λίγο Μίλτον Φρίντμαν, σταματήσει να με αποκαλεί «δικτάτορα» και αφουγκραστεί την παρακαταθήκη του "a statesman too big for his small island" του Sir James Wilson. Τώρα για το Overseas British Territory που αναφέρετε τι να σας πω; Έχω κάνει εξορία σε ένα τέτοιο, στις Σεϋχέλλες και πιστέψτε με περάσανε τα ίδια: Πραξικοπήματα, CIA, Τανζανοί αλεξιπτωτιστές να πέφτουν σε αντίστοιχους θύλακες Αγύρτας. Σαν ανεξάρτητο κράτος, έστω και υπό Κατοχή, είμαστε πολύ καλύτεροι από το μέσο πρώην γαλλικό ή βρετανικό υπεράκτιο έδαφος ή αποικία. Ωστόσο με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους φίλους μου τους Βρετανούς. Τώρα με το Brexit, ως ηγέτης του Τρίτου Κόσμου, καλούμαι να παίξω τον ρόλο του διαμεσολαβητή αν θέλουν να συμμετέχουν σε κάποιον υπερεθνικό συνασπισμό κρατών.

Για να το θέσω εθναρχικά: Ή θα το λύσουμε ή η κατάρα μου θα πέσει σαν θεία δίκη

6) Αναφορικά με το κυπριακό, προς τα πού οδεύομεν Πρόεδρε;

Βιώνουμε την εποχή της απαξίωσης, εκ μέρους των πολιτικών μας, της σπουδαιότερης παρακαταθήκης μου. Της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 1977 η οποία αποτελεί την βάση της υιοθέτησης της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η πολιτική του εφικτού πάλι, βλέπετε; Προβλέπω πως αν αποτύχουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο θα επέλθουν δύο τινά: Διχοτόμηση ή αναβάθμιση της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Όποιος Ελληνοκύπριος πολιτικός απορρίπτει την ιδέα της ΔΔΟ είναι σαν να απορρίπτει εμένα, τον founding father της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρακαταθήκη μου. Είδατε κανέναν Αμερικανό από τον φίλο μου τον Κένεντι ως τον Ρέιγκαν και από τον γιο Μπους ως τον Τραμπ να στρέφεται ποτέ εναντίον του Τζέφερσον ή του Χάμιλτον; Θα τον κρεμούσαν έξω από το Καπιτώλιο… Εδώ όμως, οι wannabe εθναρχίσκοι νομίζουν πως θα το παίξουν Μακάριοι ενώ πολιτικά είναι πιο άσχημοι και από τον Σπύρο Μαρκεζίνη, που η καλή μου φίλη βασίλισσα Φρειδερίκη χαρακτήριζε ως «τον κώλο της μαϊμούς». Για να το θέσω εθναρχικά: Ή θα το λύσουμε ή η κατάρα μου θα πέσει σαν θεία δίκη σε αυτούς που θα εδραιώσουν, τα επόμενα χρόνια, τη διχοτόμηση.

7) Μιας και τα λέμε ξανά μετά από τόσα χρόνια, θα θέλαμε να μοιραστείτε τέλος μαζί μας και μερικές ενδεχομένως πικάντικες πληροφορίες απ’ τη ζωή και το έργο σας που ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν.

Στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης άρχισα να χάνω τα μαλλιά μου. Έτρωγα πάντα λιτά, κάπνιζα σαν φουγάρο –τσιγάρα απλά, του Παπαστράτου και όχι με σφραγίδες κατά την γνωστή αντιμακαριακή προπαγάνδα. Δεν έπινα αλκοόλ και περπατούσα πολύ. Αγαπούσα το διάβασμα. Η απαλλαγή από την μεταπτωτική ζωώδη φύση μου επετεύχθη μόνο μέσα από την υπέρβαση ή τον εξαγιασμό της σεξουαλικότητας ως συνέπειας της ανθρώπινης πτώσεως –πράγμα που τήρησα σε όλη μου την ζωή με ιερατική ευλάβεια και ζήλο χωρίς να συνάψω ερωτικές σχέσεις με ανθρώπους (και ας επιμένουν οι ορκισμένοι εχθροί μου ότι είχα εξώγαμα και η ΜΙ6 ότι ήμουν ομοφυλόφιλος). Μου άρεσε επίσης κατά τις επισκέψεις μου στην Αθήνα να μιλώ δημόσια σε μπαλκόνια. Αν κρίνω εκ των αποτελεσμάτων κανείς ελληνόφωνος πολιτικός δεν με ξεπέρασε, ούτε ο φίλος μου Ανδρέας κατά την περίοδο 1981-1985. Τίποτα «πικάντικο» με λίγα λόγια τέκνον μου.

Aκολουθούμε τον Μακαριώτατο στο Τwitter ΕΔΩ

Loader