7 απορίες σ’ έναν καλησπεράκια

7 απορίες σ’ έναν καλησπεράκια

Το τι ψυχολογική υποστήριξη έχει προσφέρει «δεν λέγεται»

7 απορίες σ’ έναν καλησπεράκια
«Έχω φτάσει σε σημείο να βλέπω να σφάζονται δίπλα μου και καθόλου να μην συγκινούμαι»

Για τα τελευταία επτά συναπτά έτη, ο υποβαλλόμενος στις επτά απορίες σήμερα φίλος μας, ο οποίος προτίμησε να μείνει ανώνυμος, δουλεύει ως καλησπεράκιας σε εμπορικά κυπριακά νυχτομάγαζα. Για προσωπικούς του λόγους, δεν αναφέρουμε ούτε την επαρχία στην οποία αυτά βρίσκονται.

Ως μια προσωπικότητα ωστόσο πολύ συμπαθής και εξωστρεφής, όταν μου είπε πως καλησπεράκιας είναι που επαγγέλλεται, όφειλα να κάνω θέμα.

1) Πρώτα και κύρια τι σημαίνει καλησπεράκιας;

O καλησπεράκιας είναι η πρώτη καλή εντύπωση σ' ένα νυχτερινό μαγαζί. Αν δεις πλάσμα χαρούμενο και πρόσχαρο, θα σ’ ελκύσει. Αντιθέτως, αν συναντήσεις πλάσμα αρνητικό κι απόμακρο που βρίσκεται σε άμυνα, σε απωθεί. Εγώ πάντα είμαι χαρούμενος.

2) Ποια τα ακριβή προσόντα που πρέπει να έχει δηλαδή ένας καλησπεράκιας, ποιο το job description;

Ένας καλησπεράκιας πρέπει να είναι πολύ κοινωνικός, θετικός, ευγενικός με τους πάντες και να κάνει πολλά κομπλιμέντα. Έχω, για παράδειγμα, πολύ συχνή πελάτισσα του μαγαζιού στο οποίο δουλεύω που κάθε φορά μετά το καλησπέρα περιμένει το κολακευτικό σχόλιο για να προχωρήσει, κoύκλα την ανεβάζω, θεά την κατεβάζω.

Εμφανίσιμος ιδιαίτερα δεν είναι ανάγκη να είμαι, καλησπεράκιας είμαι όχι μοντέλο. Πολύ σημαντικό όμως είναι αναμφίβολα να γνωρίζεις πολύ κόσμο, να μην έρθει για παράδειγμα μια παμπλουτίδου σοσιαλιτέ και να μην ξέρεις ποια είναι, ειδικά αν είναι πολύ ματσό.

Παράλληλα κι αυτό είναι σημαντικό κομμάτι του job description, για εσένα που έρχεσαι ως πελάτης κάθε βδομάδα, αν δεν έχεις κράτηση, οφείλω να σε βολέψω.

πρέπει να γνωρίζεις πολύ κόσμο, να μην έρθει για παράδειγμα μια παμπλουτίδου σοσιαλιτέ και να μην ξέρεις ποια είναι

3) Δουλεύεις για αρκετά χρόνια στο ίδιο μαγαζί. Αλήθεια, πώς προέκυψε η εργοδότησή σου εκεί;

Είχα φάει πόρτα σ’ ένα κλαμπ παραμονή πρωτοχρονιάς. Δύο μέρες μετά μου έκαναν πρόταση για εργοδότηση. Και εξηγούμαι: Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ ήταν ένα άτομο με το οποίο συνεργαζόμουν σε άλλες δουλειές, ο τότε πορτιέρης όμως δεν το ήξερε αυτό και μου λέει το μαγαζί είναι γεμάτο, δεν θα μπεις. Έφυγα και δεν μπήκα καν στον κόπο να πάρω τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη να του το πω, δεν μ’ ενδιέφερε. Έτυχε όμως και μ’ είδε αυτός από την κάμερα. Στα δέκα λεπτά κι αφού εγώ είχα ήδη πάει σε άλλο κλαμπ, με πήρε τηλέφωνο για να μου απολογηθεί και να μου ζητήσει να επιστρέψω. Αφού του αρνήθηκα, δυο μέρες μετά με πήρε ξανά τηλέφωνο κάνοντάς μου πρόταση να δουλέψω στην πόρτα του μαγαζιού ως καλησπεράκιας.

4) Τι σου προσφέρει σε εμπειρίες ζωής η εν λόγω δουλειά;

Έρχεσαι σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο και παρατηρείς πως σκέφτεται ο καθένας. Αναγκαστικά κάποια στιγμή έπρεπε να κάνω και face-control, κάτι που δεν ήταν απαραίτητα ευχάριστο. Θυμάμαι μια φορά που έτυχε να μην επιτρέψω την είσοδο σε στρατιώτες με τη δικαιολογία ότι είναι μικροί σε ηλικία. Όταν σχόλασα και πήγα στο αυτοκίνητο με περίμεναν πέντε για να με δείρουν. Ευτυχώς είχα συνοδεία από σεκιούριτι και τη γλίτωσα.

Να ξέρεις πως άνθρωπος μεθυσμένος είναι πάντοτε άνθρωπος ειλικρινής

5) Ποιος «τρώει» πόρτα, σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια;

Η υπερβολή στην εμφάνιση είναι κάτι που με ενοχλεί. Πολλές Κύπριες, στην προσπάθειά τους να κάνουν με την εμφάνισή τους κάτι ωραίο, τα κάνουν θάλασσα. Στη χώρα μας συναντά κανείς τα δύο άκρα, κοπέλες πολύ καλοντυμένες και κοπέλες που αν και μπορεί να είναι πολύ όμορφες, διαλέγουν να φορέσουν τα χειρότερα.

Πόρτα «τρώνε» επίσης συχνά φοιτητές από Ελλάδα, δεν δέχομαι για παράδειγμα κοπέλες που έρχονται Σάββατο ημέρα με το αθλητικό. Βάλε έστω μιαν υπόνοια τακουνιού. Ήρθε η άλλη λατέρνα με μπαγκέτα και από κάτω σταράκι, ε, δεν μπαίνεις.

6) Δεν εισπράττετε οξύθυμες αντιδράσεις; Επίσης έχω μπερδευτεί, άλλο ο καλησπεράκιας, άλλο ο πορτιέρης κι άλλο ο face-controlάς;

Στην Κύπρο συνήθως είναι το ίδιο άτομο. Πάντοτε έχουμε ωστόσο κι έναν σεκιουριτά μαζί μας κι αν παραστεί ανάγκη του ζητάμε να αναλάβει. O κύριος τάδε με τον οποίο συνεργαζόμαστε εμείς είναι πολύ ήσυχος και πολύ ευγενικός, άνθρωπος του θεού. Μην τον νευριάσεις μόνο.

Να «δερτούν» οι πελάτες μεταξύ τους συμβαίνει σαφώς πολύ συχνά, σε τέτοια περιστατικά ωστόσο οι σεκιούριτι δεν δικαιούνται να ασκήσουν βία. Επεμβαίνουν μόνο όταν έρθει κάποιος πολύ μεθυσμένος και δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά που του λέμε. Μπορείς βέβαια από αρκετά νωρίς να καταλάβεις πως θα εξελιχθεί μια βραδιά. Ρε παιδί μου καταλαβαίνεις τους πελάτες, αν έρθουν φτιαγμένοι βλέπεις τους καβγάδες να έρχονται και γνωρίζεις πως δύσκολη θα είναι η νύχτα που ακολουθεί.

Έζησα δονήσεις εγώ τη νύχτα ...

Προσωπικά έχει τύχει να δω πενήντα άτομα να τσακώνονται ταυτόχρονα. Θυμάμαι στον πρώτο μου μεγάλο καβγά που είχα πάρει την κολλητή μου τηλέφωνο και της λέω άσχημα ξεμπερδέματα θα’ χουμε απόψε, θα’ χουμε πεθαμένους. Επιάναν τα στουλ τα σιδερένια και κτυπούσαν ο ένας τον άλλον, πετούσαν μπουκάλες, ποτήρια, σκαμπό, ό,τι φανταστείς. Αυτές οι καταστάσεις παντού όμως συμβαίνουν, δεν θα ξεχάσω για παράδειγμα πόσο ξύλο είχα δει να πέφτει σε μπουζουκομάγαζο στη Λευκωσία.

Το χειρότερο μου είναι κοπέλες μεθυσμένες, να βγαίνει η άλλη απ’ την πόρτα και στα πέντε μέτρα να κάνει εμετό. Όχι κούκλα μου αυτό δεν το δέχομαι. Σήμερα βέβαια έχω φτάσει σε σημείο που βλέπω να σφάζονται δίπλα μου και καθόλου δεν συγκινούμαι.

Να ξέρεις όμως πως άνθρωπος μεθυσμένος είναι πάντοτε άνθρωπος ειλικρινής. Το τι ψυχολογική υποστήριξη έχω δώσει, δεν λέγεται.

7) Αφορμής δοθείσης, μοιράσου τέλος μαζί μας μερικά ακόμη πράγματα, άσχετα ενδεχομένως μεταξύ τους, που μόνο ένας καλησπεράκιας μπορεί να βιώσει.

Οι γυναικείες τουαλέτες είναι κατά κανόνα περισσότερο ακάθαρτες από τις αντρικές.

Πάντοτε συγκόφκω τα παράνομα ζευγάρια: έρχεται πρώτα εκείνη, η οποία ως γνωστή παντρεμένη μπαίνει πρώτη και στο λεπτό πάνω ακολουθεί ο γκόμενος. Δεν θα είναι ψουψουψού όλη νύχτα αλλά θα φύγουν μαζί.

Έτυχε να δω σε χαικλέ μαγαζί να παραγγέλνουν chivas και να βγάζουν για τσίμπημα κεφαλάκι που είχαν φέρει μαζί τους.

Ο επίλογος της κάθε νύχτας είναι το φαγητό που τρώμε στα ξενύχτικα, στις 6 η ώρα το πρωί. Πάντα είναι «μέλι» αυτό το φαΐ.

Ωραία η νύχτα, τελικά.

Loader