Ο Νικόλας Ιωαννίδης αναρωτιέται διάφορα για τη φιλία

Ο Νικόλας Ιωαννίδης αναρωτιέται διάφορα για τη φιλία

Σκόρπιες σκέψεις περί φιλίας και άλλων συναφή σε μία δύσκολη περίσταση

- Δέχεσαι εσύ Νικόλα, να έχεις για πάντα στην ζωή σου αυτόν τον φίλο; Στα καλά, στα κακά, στα εύκολα και στα δύσκολα;
- I do πάτερ! Στο όνομα της φιλίας.

Γράφει ο Νικόλας Ιωαννίδης 

Σίγουρα, όλοι μας, αν ψάξουμε στο history του κινητού μας ή ακόμη και του υπολογιστή μας, θα βρούμε κάπου ξεχασμένο ένα search για την φιλία. Ένα quote που για 24 ώρες, όσο διαρκεί δηλαδή ένα στόρι, είχε τον παραλήπτη του αλλά και εμείς νιώσαμε ότι βγάλαμε τα εσώψυχα μας στον προσωπικό μας ψυχολόγο. Γιατί, σίγουρα υπήρχε ένας παραλήπτης με ιστορία αλλά και ένας πόνος για να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. 

Φιλία. Μια λέξη, με τεράστιο νόημα απίστευτη απήχηση, που μπορεί να καταλήξει και σε μια νέα οικογένεια επιλογής. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη από έναν φίλο, μια φίλη που θα είναι υποτίθεται για πάντα εκεί. Σαν τον γάμο ένα πράμα. 

6

- Δέχεσαι εσύ Νικόλα, να έχεις για πάντα στην ζωή σου αυτόν τον φίλο; Στα καλά, στα κακά, στα εύκολα και στα δύσκολα; 

- I do πάτερ! Στο όνομα της φιλίας. 

Τι γίνεται, όμως, όταν έρθουν πραγματικά τα δύσκολα; Τι γίνεται, όταν ένα ποτήρι νερό για σένα, φαίνεται υπερωκεάνειο; Αν όντως είναι υπερωκεάνειο; Ίσως, και να έχουμε απαιτήσεις; Αναμένουμε την βοήθεια των φίλων μας για να λύσουμε το πρόβλημα ή τους αφήνουμε έξω από αυτό, για να πάρουμε το πρόβλημα από τα κέρατα και να το επιλύσουμε;

 

Το μυαλό μας, πολλές φορές, ανεβάζει τον ορίζοντα των προσδοκιών μας και αναμένουμε πράξεις από τους φίλους μας. Αυτόματα αυτό μας κάνει να έχουμε απαιτήσεις. Γινόμαστε καχύποπτοι και ζητιανεύουμε την αυτονόητη θεωρούμε σημασία αλλά και την βοήθεια που, ίσως, εμείς, δώσαμε κάποτε. Δεν πάνε έτσι τα πράματα. Γιατί ξέρεις κάτι; Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός. Κάποτε εντελώς, κάποτε λίγο πιο διαφορετικός αλλά κάποτε δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε καν στον ίδιο χώρο. Και αυτή είναι η μαγεία της κοινωνίας μας. Η διαφορετικότητα των ανθρώπων. Το δικό μας πρόβλημα, είναι δικής μας ευθύνης. Αν ο άλλος θέλει να το κάνει και δικό του είναι προς τιμήν του. Αλλά είναι άδικο να περιμένουμε από κάποιον φίλο μας να το κάνει και δικό του πρόβλημα. 

Οι πλείστοι άνθρωποι επιζητούν τη σημασία. Το «Έλα ρε τι κάνεις;», «Πως πάμε με το πρόβλημα;», «Θέλεις να έρθω να πιούμε μια μπίρα;», «Έλα τι γίνεται;», «Ξέρω τι περνάς αλλά να ξέρεις είμαι εδώ, πνευματικά αλλά και σωματικά αν χρειαστεί», «Έλα ρε! Πού είσαι;» 

«Στην δουλειά είμαι, δεν με φτάνουν τα προβλήματα μου». «Οκ κλείσε». 

Και σε μισή ώρα είναι εκεί. Μαζί σου. 

Και έφερε και την αγαπημένη σου σοκολάτα. Αυτή είναι η φιλία. 

Τα απλά και μικρά πράγματα κάνουν την διαφορά. Όταν σταματήσουμε να έχουμε απαιτήσεις, ειδικά για τα αυτονόητα, η φιλία αυτή θα μεγαλώσει και θα γίνει ακόμα πιο δυνατή. Και να θυμάστε, αν εσείς είστε δοτικοί, δεν σημαίνει ότι και ο άλλος μπορεί να είναι. Δεν είναι του χαρακτήρα του. Και είναι ΟΚ!

 

Φωτογραφίες: Unsplash 

 

Loader