7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε ακτιβίστρια που κατήγγειλε τον Καστελούτσι

7 ΑΠΟΡΙΕΣ σε ακτιβίστρια που κατήγγειλε τον Καστελούτσι

H φιλόζωη Mαρία Μαππουρίδου τηλεφώνησε στην αστυνομία ευθύς αμέσως

Με παρέμβαση του Υπουργού Χαμπιαούρη, η «παράσταση της χρονιάς» που κόστισε 60 χιλιάδες ευρώ, κατέβηκε

Με παρεμβασούλα του ίδιου του Υπουργού Χαμπιαούρη, η «παράσταση της χρονιάς» που κόστισε 60 χιλιάδες ευρώ ακυρώθηκε και η Κύπρος σήμερα «διασύρεται πανευρωπαϊκά», γράφουν αρκετοί Castellucci [και όχι μόνο] fans. Φουλ πικραμένη ανακοίνωση (to say the least) έχει δημοσιεύσει και ο σελέμπριτι  σκηνοθέτης, λέγοντας πως δεν εκφοβίζεται και πως ο ίδιος υποστηρίζει ριζοσπαστική φιλοζωία. Η βίγκαν ακτιβίστρια Μαρία Μαππουρίδου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δράσεις εναντίον της παράστασης, ποιες να' ναι οι απόψεις της; 


Μαρία μου καλησπέρα. Στο συγκεκριμένο περφόρμανς, γιατί πήγες;

Γενικά παρακολουθώ πολύ θέατρο. Όταν έρχεται μια παράσταση με τέτοια διαπιστευτήρια για τον δημιουργό της και διθυραμβικές κριτικές, σπεύδω.

Τι ήταν εκείνο που σε φουρτούνιασε τόσο, ώστε να θες να καταγγείλεις αμέσως το περιστατικό με το στρεσαρισμένο άλογο στην αστυνομία και στο Κόμμα για τα Ζώα;

Για μένα και μόνο η χρησιμοποίηση του ζώου ήταν αρκετή. Το απαγορεύει εξάλλου και η νομοθεσία μας. Πέραν τούτου, ήταν φανερό πως το άλογο ήταν στρεσαρισμένο, προσπαθούσε να φύγει και ο εκπαιδευτής του το τράβαγε από το χαλινάρι. Στην αρχή το σκέπασαν με ένα μουσαμά και μετά, αφού το ξεσκέπασαν, έγραψαν μια φράση στο σώμα του.Την ώρα που ο ένας ηθοποιός έγραφε πάνω στο ζώο ο άλλος το κρατούσε από το λαιμό για να μείνει ακίνητο (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες). Όπως και να’ χει, για μένα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ταλαιπωρείς έτσι ένα πλάσμα χωρίς τη θέλησή του. Αμφιταλαντεύτηκα πολύ για το πώς έπρεπε να αντιδράσω. Αποφάσισα να σιωπήσω εκείνη την ώρα απλά και μόνο για να δω τι ακριβώς θα κάνουν στο ζώο. Μετά την παράσταση έπραξα τα αυτονόητα και από ότι ξέρω το ίδιο έκαναν κι άλλοι θεατές. 

Αρκετοί μιλούν για παραδοξότητα, λένε πως στον Ιππόδρομο και αλλού κακοποιούνται ζώα και πως καθημερινά σφαγιάζουμε και τρώμε άλλα τόσα. Πώς απαντάς;

E, και; Πέστε πως ένας γονιός κάνει μαύρο το παιδί του στο ξύλο. Αυτό δικαιολογεί κάποιον άλλο γονιό να του δίνει μόνο σφαλιάρες; Νομίζω πως η συζήτηση αυτή είναι αδόκιμη και αν θα γίνει πρέπει να ξεκινά από μια βάση. Αυτή η βάση για μένα είναι η εγγενής αξία της ζωής κάθε πλάσματος και το δικαίωμα του στην αυτοδιάθεση ανάλογα με τη φύση και τα θέλω του. Όταν μιλάμε για συναισθανόμενα όντα δεν μπορούμε να μιλούμε για «ορθή» χρήση. Είμαστε στο 2019. Σίγουρα η τεχνολογία μας παρέχει τα μέσα για να δείξουμε αυτό που θέλουμε στον θεατή με άλλους τρόπους. 


αν ένας καλλιτέχνης δεν έχει την ευαισθησία απέναντι στον πιο αδύναμο δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι τελικά


Πώς αισθάνεσαι που μια διεθνούς βεληνεκούς παραγωγή, κόστους 60.000 ευρώ, ακυρώθηκε μετά από τις κινητοποιήσεις σας; Αρκετά είναι τα σχετικά, καυστικά σχόλια που κυκλοφορούν.

Δεν μπορώ να βάλω καμία χρηματική αξία σε αντιπαραβολή με τη ζωή ενός πλάσματος. Η παράσταση αυτή δεν θα έπρεπε να είχε εξαρχής εγκριθεί. Περιμένω από τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης να με εξυψώνουν, να με πάνε μπροστά. Στην παράσταση αυτή ένιωσα να με πλακώνει ο ευρωπαϊκός μεσαίωνας. Κι αν ένας καλλιτέχνης δεν έχει την ευαισθησία απέναντι στον πιο αδύναμο δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι τελικά. 

Μαρία γιατί είσαι βίγκαν;

Διότι δεν θέλω κανένας να υποφέρει εξαιτίας μου. Πόσο μάλλον αδύναμα και απροστάτευτα πλάσματα που δεν έχουν τη δική τους φωνή. Είναι τόσο δύσκολη η αγάπη; Όσο και να το έχω σκεφτεί δεν έχω βρει επιχείρημα εναντίον της. 

Πιστεύεις πως όλοι πρέπει να γίνουμε βίγκαν;

Μου βάζεις τη λέξη «πρέπει» και μπερδεύεις τα πράγματα. Ο βιγκανισμός είναι αγάπη και τα πρέπει δεν χωρούν στην αγάπη. Όλοι αγαπάμε κάποιον - κάποιους. Πάρε αυτό το συναίσθημα και αγκάλιασε τα πάντα. Βλέπεις πουθενά «πρέπει»; 

Γενικώς, με τι ασχολείσαι στη ζωή σου;

Κάνω ακτιβισμό για τα ζώα μέσω της ομάδας 269life Animal Liberation και συμμετέχω και σε μια άλλη ακτιβιστική ομάδα, τους Anonymous for the Voiceless. Επιπλέον, πρόσφατα έχω ενταχθεί σε μια νέα ομάδα-πλατφόρμα που θα δουλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και ενάντια στην κακοποίησή τους. Επαγγελματικά είμαι ιδιωτική υπάλληλος. 

Loader