7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον έναν και μοναδικό WeatherMan

7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον έναν και μοναδικό WeatherMan

7 ΑΠΟΡΙΕΣ στον έναν και μοναδικό WeatherMan
Ο άνθρωπος πίσω από την ίσως μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του κυπριακού Facebook

Είναι ο άνθρωπος που μέσα σε μια ώρα και οδηγώντας ένα Navara μπορεί να διακτινιστεί από την πλατεία του Τρόοδους στο γεφύρι του Τζιελεφού και από το κέντρο της Λεμεσού σε χωριουδάκια της Λευκωσίας, καλύπτοντας live, με πάθος και με εντυπωσιακή εγκυρότητα όλα τα τερτίπια των καιρικών φαινομένων.

Είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι ο Έρικ Ρικ Κίτας είναι διαδικτυακά συνεχώς μαζί μας για να μας προσφέρει, τόσο διαμέσου της καθημερινά updated σελίδας του όσο και με τη βοήθεια των buddies του στους (link τις καλύτερες και εγκυρότερες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Οι σημερινές 7 ΑΠΟΡΙΕΣ υποβάλλονται στον έναν και μοναδικό, WeatherMan!



Νομίζω πως πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου συνέβη κάτι τέτοιο

Έρικ καλησπέρα φίλε. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι τελικά να είσαι ο Kitas Weather;

Σίγουρα είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και γι’ αυτό προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή και έγκυρη πληροφόρηση. Σ' αυτό έχει βοηθήσει πολύ και το κοινό μας, το οποίο, τόσο μέσω των Καιρόφιλων όσο και μέσω του Kitas Weather, συμμετέχει και προσφέρει στην προσπάθεια μας στέλνοντας μας συνεχώς live time πληροφορίες.

Μπορεί να έχουμε δορυφορικές εικόνες, ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς αλλά η βοήθεια που εισπράττουμε από το κοινό είναι ανεκτίμητη! Νομίζω πως για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου συνέβη κάτι τέτοιο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στο εξωτερικό, η συμμετοχή του κοινού σε αντίστοιχα γκρουπ δεν είναι τόσο μεγάλη! Να πούμε στο μεταξύ πως τώρα που μιλάμε η σελίδα του KitasWeather στο Facebook έχει φτάσει τις 30.000 likes, φαινόμενο που θεωρείται πρωτοφανές για μετεωρολογική σελίδα στην Κύπρο.

Οι Καιρόφιλοι Κύπρου είναι επίσης το πιο πετυχημένο γκρουπ στην ιστορία του κυπριακού Facebook. Πού αποδίδεις την επιτυχία σας;

Το γκρουπ το είχαμε δημιουργήσει πριν ενάμιση χρόνο, ο Αντρέας Σιακός, ο Χρίστος Μπελέσης και εγώ. Από το καινούριο υδρολογικό έτος, από την πρώτη του Οκτώβρη δηλαδή, στην όμαδα μπήκε και ο γουρλής Κυριάκος Κώστα. Τον λέω γουρλή, αφού με το που μπήκε στο γκρουπ δεν σταμάτησε να βρέχει!

Αναφορικά με τη μεγάλη μας επιτυχία ως Καιρόφιλοι, πιστεύω πως αυτό έχει να κάνει με το ότι ως λαός ανέκαθεν μας ενδιέφεραν πολύ τα καιρικά φαινόμενα. Μπορεί αρκετοί να πίστευαν πως αυτό αφορούσε κυρίως τους γεωργούς παππούδες μας, κι όμως, όπως έχει αποδειχθεί φέτος με τους Καιρόφιλους, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και από τη νεολαία. Ίσως είναι κάτι που έχει αποτυπωθεί για τα καλά στο DNA μας.

Επιπλέον, πιστεύω πως έχουμε κάνει και αρκετούς που ποτέ ξανά δεν είχαν ασχοληθεί να ανακαλύψουν πως τελικά τους ενδιαφέρει πολύ ο καιρός.

Σημασία έχει βέβαια πως και ο φετινός χειμώνας ήταν το κάτι άλλο. Μετά από τόσα πολλά συνεχόμενα χρόνια ανομβρίας η φετινή πολυομβρία σίγουρα διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στο αυξημένο ενδιαφέρον για τα φαινόμενα.


ΘΥΜΗΣΟΥ: Υπερχειλίζει σήμερα το φράγμα του Κούρη - σε θέσεις μάχης οι καιρόφιλοι


Ο Κούρης γιατί δεν υπερχείλισε;

Γιατί στην αρχή του υδρολογικού έτους ήταν σχεδόν άδειος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι τεράστιο ως φράγμα και πως η υπερχείλισή του το 2012 οφειλόταν σε προηγούμενες, καλές χρονιές. Τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα ήταν γεμάτα. Φέτος, η γη ήταν τόσο διψασμένη, που έβρεχε και για πολύ καιρό μέχρι να αρχίσει να συσσωρεύεται νερό στα ποτάμια και στα φράγματα.

Για εμάς ήταν πράγματι πολύ συγκινητικό να προσφέρουμε ένα θέαμα σαν κι αυτό

Η πιο συγκινητική υπερχείλιση που βίωσες φέτος, ποια ήταν;

Πιστεύω ήταν αυτή της Γερμασόγειας, αφού ήταν το πρώτο από τα μεγάλα φράγματα που υπερχείλισε. Είχε πάρα πολύ κόσμο και το κλίμα ήταν πολύ γιορτινό. Το live που είχε κάνει ο Μάριος Βρυωνής είχε γίνει τρελό viral, κόσμος που βρισκόταν σπίτι έψηνε σίταρους και αντί να βλέπει ταινία, έβλεπε το live από τον φράχτη! Για εμάς ήταν πράγματι πολύ συγκινητικό να προσφέρουμε ένα θέαμα σαν κι αυτό στο κοινό.

Μεγάλη ανταπόκριση είχαμε και κατά τη διάρκεια των χιονοκαταιγίδων στο Τρόοδος, που επίσης καλύπταμε σε ζωντανή μετάδοση.


Για τις πυρκαγιές, τι πρέπει να πούμε;

Υπάρχουν βασικά δύο πράγματα να πούμε για τις πυρκαγιές. Πρώτον, έβρεξε πολύ και υπάρχουν παντού διάσπαρτα πολλά ξερά χόρτα. Αυτό διευκολύνει τη δυνητική εξάπλωση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς και πιθανώς να δυσκολέψει την κατάσβεση. Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προσοχή.

Από την άλλη, λόγω των πολλών βροχών που είχαμε τον χειμώνα και λόγω του ότι ακόμη και αυτές τις ημέρες βρέχει, κυρίως στον ορεινό και ημιορεινό όγκο του νησιού, υπάρχει ακόμα αρκετή πράσινη βλάστηση. Αυτό πιστεύω μετριάζει κάπως την κατάσταση και κάνει τις πυρκαγιές πιο βραδύκαυστες. Το βραδύκαυστο όμως μπορεί σε 15 μέρες να μην ισχύει πια. Εξαρτάται τι θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και πότε θα σταματήσουν οι βροχές. Αν θα συνεχιστούν ή όχι. Σίγουρα το ότι βρέχει τις τελευταίες μέρες δίνει αισιοδοξία χωρίς όμως να σημαίνει ότι το έργο του Τμήματος Δασών είναι εύκολο. Ο κίνδυνος υπάρχει και είναι τεράστιος.

Καλύτερα που είχαμε τόση ζέστη τον Μάη και όχι τον Ιούνη

Πρόσφατα είχες αναφέρει ότι ο Ιούνης θα ήταν μάλλον πιο δροσερός από τον Μάη και επαληθεύτηκες. Αυτό πιστεύεις είναι κάτι που θα συνεχίσει;

Για τις επόμενες 7 με 10 μέρες φαίνεται ότι πράγματι θα συνεχιστεί ο σχετικά δροσερός καιρός και θα παρατηρούνται βροχές, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό. Ίσως μερικές μέρες θα είναι πολύ πιο τοπικές.

Είναι γενικά αποδεκτό πως η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας συνήθως ακολουθεί συγκεκριμένα μοτίβα. Νομίζω πως είναι θετικό που οι πολύ θερμές μάζες ήρθαν μέσα στον Μάιο, αφού τα επίπεδα υγρασίας ήταν τότε χαμηλά. Αν συνέβαινε τέλος του Ιούνη θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη δυσφορία.

Να πούμε πάντως πως μέχρι τη Δευτέρα του Κατακλυσμού θα έχουμε ρεκόρ εισροής νερού στα φράγματα για μήνα Ιούνη. Όπως μάλιστα όλα δείχνουν, ακόμη κι αν δεν έχουμε καθόλου βροχές, θα σπάσουμε και το ρεκόρ Ιουλίου και Αυγούστου.Μόνο το τελευταίο 24ωρο στα φράγματα είχαμε σχεδόν εισροή μισού εκατομμύριου κυβικών μέτρων νερού.

Έρικ, είναι κλιματική αλλαγή που ζούμε τελικά φέτος ή όχι;

Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Η μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητα ομαλή, ούτε πανομοιότυπη. Ας μη ξεχνάμε πως τη μέγιστη θερμοκρασία που είχαμε τον Μάη φέτος την είχαμε και τη δεκαετία του 40. Αντίστοιχο πολύομβρο χειμώνα είχαμε και το 1968 - 69.

Πριν την έναρξη του νέου υδρολογικού έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει και το Kitas Weather application


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο καιρός για το τριήμερο του Κατακλυσμού σύμφωνα με το Kitas Weather


Loader