7 απορίες στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας για την υιοθεσία αδέσποτων

7 απορίες στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας για την υιοθεσία αδέσποτων

“Δεν αγοράζονται οι ψυχές. Αν κάποιος υιοθετήσει από το καταφύγιο δεν σώζει μία ζωή, αλλά δύο!”

Ένα διαφορετικό event για έναν αξιέπαινο σκοπό διοργανώνεται την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 στο Neo Plaza στην Κοκκινοτριμιθιά, με σκοπό αδέσποτα να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Στη μέρα υιοθεσίας, παρών θα είναι το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας, το Cat Paws και εθελοντές.

Μιλήσαμε με την πρόεδρο του Καταφυγίου Σκύλων Λευκωσίας, Βίκυ Νικολάου, που έδωσε απάντηση στις 7 απορίες μας . 

3

1.Τι ακριβώς θα γίνεται την Κυριακή στο Neo Plaza; 

Το καταφύγιο σκύλων Λευκωσίας και το Cat Paws, αλλά και εθελοντές που προσπαθούν να βρουν οικογένεια σε ζωάκια, θα βρίσκονται στο Neo Plaza από τις 10:00 μέχρι τις 16:00. Εκεί, θα μας παραχωρήσουν σπιτάκια στον χώρο του parking, δίπλα από τον παιδότοπο. Θα έχουμε σκυλιά προς υιοθεσία, θα υπάρχει ενημέρωση του κόσμου για το τι είναι το καταφύγιο, τι συμβαίνει με τα αδέσποτα, τι γίνεται με τη στείρωση. Θα είναι και το Cat Paws με γατάκια. Γενικά θα υπάρχει διαφώτιση του κοινού για τα αδέσποτα και θα έχουμε και πράγματα προς πώληση για ενίσχυση του καταφυγίου. 

Διάβασε Επίσης: Η φωτογραφία ενός Σύριου πατέρα με τον γιo του που τους έδωσε μια νέα ζωή στην Ιταλία

2. Ποια είναι η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος; 

Στην αρχή γίνεται ένα interview με τους ενδιαφερόμενους για να δούμε γιατί θέλουν σκύλο, πώς θα είναι συμβίωση τους στο σπίτι, πού θα τον έχουν κτλ. Τους εξηγούμε την ευθύνη που έχει μια υιοθεσία για να ξέρουν, τι σημαίνει να έχεις ένα σκύλο. Στη συνέχεια, αν είναι όλα είναι οκ και δούμε ότι είναι υπεύθυνα άτομα και μπορούν να έχουν ένα σκυλάκι, τότε έρχονται στο καταφύγιο και βλέπουν τα ζωάκια. Μετά, κάνουμε ένα host check. Πηγαίνουμε στο σπίτι τους, βλέπουμε πού θα μένει το ζώο και αν είναι ασφαλισμένο. Αν δούμε ότι υπάρχει περίπτωση να δραπετεύσει από την αυλή ή από το μπαλκόνι, υποδεικνύουμε τι να κάνουν κι αν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν, τότε το σκυλάκι ετοιμάζεται κτηνιατρικά. Συμπληρώνουν φόρμες υιοθεσίας,  οπου εκεί υπάρχουν και δεσμεύσεις. 

3. Πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσει ο κόσμος την ευθύνη της υιοθεσίας; 

Είναι πολύ σημαντικό. Πολλά άτομα όταν άκουσαν την ευθύνη που υπάρχει, αποφάσισαν να μην πάρουν τελικά. Θέλω να αφιερώνω χρόνο για να εξηγήσω σε κάποιον γιατί να υιοθετήσει ή όχι, παρά τελικά να του πω  “δεν σου δίνω σκύλο”, γιατί έτσι θα πάει να βρει από αλλού. Πρέπει να δώσω επιχειρήματα σε κάποιον, γιατί δεν πρέπει να πάρει. Αν δεν θα έχεις το σκυλί σαν μέλος της οικογένειας σου, τότε δεν πρέπει το πάρεις. 

4. Οι εθελοντές από τα καταφύγια έχουν επικοινωνία με την οικογένεια μετά την υιοθεσία;

Ναι, έχουμε στενή επικοινωνία. Οι εθελοντές επισκέπτονται τα σκυλάκια και βλέπουν πώς παει. Είμαστε σε συχνή επικοινωνία με τις οικογένειες, ειδικότερα στην αρχή για να δούμε ότι όλα είναι μια χαρά και μετά πιο αραιά, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε μια επικοινωνία.

5. Γιατί κάποιος να υιοθετήσει από το καταφύγιο και όχι από ένα Pet shop; 

Αν κάποιος υιοθετήσει από το καταφύγιο δεν σώζει μία ζωή, αλλά δύο! Μια ζωή που υιοθετεί και την άλλη που θα πάρει τον τόπο της στο καταφύγιο. Έτσι, μας δίνεται ο χώρος στο καταφύγιο για ένα άλλο σκυλάκι, γιατί υπάρχει ένας αριθμός σκύλων που μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Δεν αγοράζονται οι ψυχές. Πριν κάποιος πάει να αγοράσει ένα σκύλο, να ανατρέξει στο διαδίκτυο να δει τι είναι τα Puppy Mills. Είναι ένα εμπόριο ζώων, λειτουργούν όπως τις μηχανές αναπαραγωγής, πάρα πολλές ψυχές πεθαίνουν αβοήθητες. Προσπαθώ να εξηγώ στον κόσμο που θέλει να αγοράσει ότι όταν αδειάσουν τα καταφυγια, τότε μπορούν να αγοράσουν και σκύλο και ας τον αφήσουν να γεννήσει. Όσο όμως τα καταφύγια είναι γεμάτα, είναι κρίμα να μην τα βοηθησουμε. Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο.  

6. Τα σκυλάκια είναι ήδη στειρωμένα πριν πάνε για υιοθεσία; 

Τα σκυλάκια είναι στειρωμένα, με το microchip τους και με τις αναλύσεις αίματος τους. Βλέπουμε ότι είναι υγιέστατο και μετά το παραδίδουμε. Αν είναι κουταβάκι, τότε όταν θα έρθει η ώρα για στείρωση, θα επικοινωνήσουμε μαζί με την οικογένεια για να βεβαιωθούμε ότι θα στειρωθεί.

Διάβασε Επίσης: Εταιρεία φύλαξης επιστρέφει γυναίκες στο σπίτι τους με ασφάλεια μετά τις 12:00

7. Γιατί είναι σημαντικό να στειρώσουμε τα ζωάκια μας;

Ο πρώτος λόγος είναι για την υγεία του σκύλου. Οι πιο συχνοί θάνατοι στα θηλυκά σκυλιά είναι ο καρκίνος στη μήτρα και τους μαστούς. Αν στειρωθεί νωρίς ο σκύλος αποφεύγουμε τα θέματα υγείας. Φυσικά είναι και η αναπαραγωγή. Το ζώο δεν υπάρχει λόγος να έχει περίοδο κάθε έξι μήνες και να ταλαιπωρείται. Όσον αφορά τα αρσενικά, ισχύει το ίδιο, είναι πιο επιρρεπείς σε καρκίνο του προστάτη και τους όρχεις. Επίσης και για την αναπαραγωγή. Τα αρσενικά είναι πιο ζωηρά και ατίθασα και αν δεν στειρωθούν, το σκάνε εύκολα. Μετά τη στείρωση, το ζώο είναι πιο ήρεμο, δε θα έχει ορμές, δε θα τσακώνεται με άλλα σκυλιά και ούτε θα έχει τάσεις φυγής.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

 

Loader